Un om de știință și un expert din cadrul Pentagon lansează o ipoteză demnă de filmele științifico-fantastice. Chiar dacă este greu de crezut, cei doi susțin că un astfel de scenariu nu este exclus și ar putea oferi explicații pentru o multitudine de fenomene stranii care au fost consemnate de-a lungul istoriei.
Cercetătorul Avi Loeb, de la Harvard, și Sean M. Kirkpatrick, directorul Biroului de Rezolvare a Anomaliilor din Toate Domeniile (AARO) al Pentagonului au lansat o ipoteză surprinzătoare. Chiar dacă pare desprinsă dintr-un film științifico-fantastic, cei doi spun că nu poate fi trecută cu vederea.
Ei iau în considerare posbilitatea ca o civilizație extraterestră să fi trimis o navă de cercetare (sau mai multe) în sistemul nostru solar. De pe acest vehicul sunt trimise sonde de explorare, minuscule, spre planete. Cei doi și-au formulat teoria în urma rezultatelor obținute pe baza unor observații făcute de astronomi. În urma cercetării spațiului cosmic a fost sesizate mai multe obiecte neobișnuite, care par a fi de origine extraterestră.
Drept urmare, autorii au luat în considerare scenariul în care o navă spațială extraterestră se află în „cartierul nostru galactic” pe care îl explorează cu ajutorul sondelor așa zise „semințe de păpădie” („dandelion seeds”). Este vorba despre nave spațiale mici care care colectează și transmit informații la fel ca și modulele spațiale de cercetare și explorare trimise de pe pământ.
Avi Loeb și Sean M. Kirkpatrick și-au prezentat ipoteza într-o schiță de studiu care a devenit publică la începutul lunii martie. Lucrarea nu este considerată un document oficial al Pentagonului și nici nu este considerată o cercetare științifică în adevăratul sens al cuvântului.
Sonde care explorează Pământul
În schița lucrării pe care au publicat-o Loeb și Kirkpatrick au analizat fenomenele anormale neidentificate (UAP, termenul preferat de guvernul american în loc de OZN). Iar în urma analizei au concluzionat că sondele „semințe de păpădie” ar putea ajunge pe Pământ pentru explorare fără a fi detectate de astronomi. Acestea ar fi pre amici pentru a reflecta suficientă lumină solară, astfel că telescoapele de pe Pământ nu le pot detecta.
„Echipate cu o parașută cu un raport mare suprafață/masă, «semințele de păpădie» tehnologice ar putea încetini în atmosfera Pământului pentru a evita arderea și apoi și-ar putea urma obiectivele acolo unde aterizează”, au scris autorii lucrării.
În opinia lor, extratereștrii ar fi interesați de planetele stâncoase cu atmosferă din Sistemul Solar, iar Venus, Pământul și Marte ar arăta atrăgător.
Ei merg chiar mai departe cu ipoteza spunând că este foarte posibil ca ființele extraterestre să fi dispărut de mult, de pe navă, iar aceasta să-și facă treaba fără să fie comandată.
Teoria vizitatorului interstelar Oumuamua
Astronomul Avi Loeb este cunoscut pentru cercetările sale despre „Oumuamua, un vizitator interstelar de dincolo de Sistemul Solar”. Este vorba despre un obiect în formă de trabuc, detectat în spațiul cosmic, de astronomi, în 2017. Deși s-a crezut că Oumuamua ar fi o cometă, forma sa alungită, lipsa coamei (norul de gaze care învăluie o cometă) și faptul că accelera îndepărtându-se de soare au stârnit numeroase întrebări, scrie descoperă.ro.
Loeb a sugerat că „Oumuamua” ar fi fost o navă spațială extraterestră. Ceea ce i-a atras atenția a fost un meteor care s-a izbit de Pământ cu câteva luni înainte ca „Oumuamua” să fie sesizată în apropierea pământului, scrie Live Science.
Astronomul a luat în considerare „posibilitatea ca un obiect interstelar artificial să fie potențial o navă-mamă extraterestră care eliberează multe sonde mici în timpul trecerii sale prin apropierea Pământului, o tactică nu foarte diferită de misiunile NASA”.
Scenariul este respins de comunitatea științifică
Teoriile sale despre Oumuamua i-au adus numeroase critici lui Loeb din partea comunității științifice. Un articol de perspectivă publicat în Nature Astronomy în 2019 spunea că scenariul său cu privire la Oumuamua care a fost trimis pe Pământ sondă a fost provocator și fără temei. Ulterior, în 2021, o scrisoare publicată în jurnalul Astronomy & Astrophysics a respins ideea pe baza imposibilităților logistice ale călătoriilor interstelare.
„Având în vedere intervalele de timp probabil cosmologice necesare pentru a călători între stele, ajungem la concluzia că este puțin probabil ca Oumuamua să fi fost trimis de o civilizație extraterestră și mai probabil că este doar o rocă de formă neobișnuită, care s-a întâmplat să se rătăcească în sistemul nostru solar”, spunea autorul documentului.
Un alt studiu, publicat zilele acestea, explică mișcările ciudate ale lui Oumuamua ca fiind rezultatul probabil al degajării de hidrogen, respingând teoria navelor spațiale extraterestre, conform descopera.ro.