Oamenii de știință au declarat că Pământul va fi lovit astăzi, 19 iulie 2022, de o furtună solară. Nu este pentru prima dată când acest fenomen a apărut pe planeta noastră, iar cercetătorii nu știu ce va urma.
În cursul acestei zile, 19 iulie 2022, Pământul va fi lovit direct de o furtună solară. Cercetătorii au declarat că fenomenul s-a petrecut și în luna martie a acestui an, unde mai multe zone ale globului s-au confruntat cu furtuni geomagnetice. Ei au mai precizat că este doar începutul.
În primele zile din iulie 2022, planeta noastră a fost lovită de o altă furtună geomagnetică de clasa G1. În urma acestei furtuni, în Canada a apărut o auroră strălucitoare, fenomen pe care nimeni nu l-a luat în calcul.
Astronomii au făcut mai multe cercetări, după ce, în urmă cu cinci zile, a apărut o pată solară extrem de mare și filamente pe suprafața solară. Ea poate duce la erupții solare, ce vor afecta planeta noastră. Oamenii de știință au precizat că vor exista și întreruperi de curent. În plus, în anumite părți ale lumii, ar putea să se producă întreruperi radio.
În cursul zilei de sâmbătă, specialiștii au anunțat o furtună solară, care va avea loc chiar astăzi, 19 iulie 2022. Cercetătoarea Tamitha Skov a explicat ce urmează să se întâmple.
„Lovitură directă. Un filament asemănător unui șarpe s-a lansat ca o mare furtună solară și va lovi Pământul. NASA prezice impactul la începutul zilei de 19 iulie”, a scris specialista.
Ce se va întâmpla cu Pământul
Și Adrian Sonka, coordonator al Observatorului Vasile Urseanu din București, a explicat ce se va întâmpla dacă o furtună solară va fi foarte aproape de Pământ.
"Când spunem că este o furtună solară, noi nu avem de-a face cu o furtună solară, ci cu o furtună în câmpul magnetic al Pământului. Și asta într-adevăr se petrece de la Soare, pentru că Soarele emite materie care ajunge la Pământ în câteva zile după ce s-a întamplat, după ce s-au produs erupții. Într-adevăr, uneori în atmosfera Pământului și în câmpul magnetic ajunge materie în plus, curent electric, electroni, atomi de fier, de hydrogen, de heliu. Și lucrurile acestea se simt în câmpul magnetic al Pământului, pentru că el se poate retrage un pic și se deformează.
Se mai poate întâmpla să vină lumină de la o erupție de genul acesta, raze x. Razele X de obicei nu au treabă cu câmpul magnetic al Pământului, dar ajung în atmosferă și atmosfera e ca și cum s-ar încălzi puțin și se mărește, e mai înaltă puțin și poate deranja anumiți sateliți care sunt foarte aproape de atmosferă. Practic, oamenii de pe Pământ nu prea simt nimic, nu au cum să simtă, dar ce este în spațiul cosmic poate fi stricat sau dezafectat pe o perioadă scurtă de timp", a explicat Adrian Sonka, potrivit stirileprotv.ro