Palestinienii fac lobby, cerând României un vot favorabil la ONU sau măcar să se abţină

Palestinienii fac lobby, cerând României un vot favorabil la ONU sau măcar să se abţină

Un grup de iniţiativă strânge semnături pentru cauza Palestinei, ce vor fi înaintate Guvernului României. „Schimbările din ţările arabe sunt favorabile poporului palestinian”, afirmă ambasadorul acestei ţări la Bucureşti

„La ONU, în septembrie, se va vota favorabil Palestinei, sau ţările se vor abţine. Nu vor fi oponenţi recunoaşterii statului palestinian”, susţine ambasadroul acestei ţări la Bucureşti, Ahmed Aquel. Acesta a avut, vineri, o întâlnire cu presa, la Timişoara, ocazie cu care a declarat că în acest moment sunt cel puţin 120 de state membre ONU care sunt favorabile cauzei palestinine. Pe 27 septembrie la Adunarea Generală ONU va fi înaintată cererea Palestinei pentru recunoaşterea acestui stat în frontierele din 1967, ocupate în prezent de Israel, şi punerea în aplicare a hotărârilor internaţionale ale acestei organizaţii, privind drepturile poporului palestinian. „Ţările nu vor vota împotriva Palestinei, dar acest lucru nu înseamnă că vor vota pentru Palestina. În prezent, depunem eforturi pentru a convinge România să voteze favorabil. Este adevărat, la ora actuală, sunt 120 de ţări dispuse să voteze favorabil Palestinei. Ceea ce ne interesează este o poziţie favorabilă din partea ţărilor UE”, a declarat ambasadorul palestinian în ţara noastră, Ahmed Aquel.

Un grup de români şi palestinieni care trăiesc în România, au demarat o campanie de strângere de semnături la o petiţie care pledează cauza statului arab. Până în prezent s-au adunat câteva mii de nominalizări. Acestea vor fi prezentate, chiar înaintea Adunării Generale ONU, Guvernului României şi apoi Parlamentului European. Ahmed Aquel a mai punctat faptul că revoltele din ţările arabe şi inclusiv o posibilă schimbare a regimului Bashar al Assad în Siria, sunt favorabile cauzei palestiniene. „Toate schimbările care au loc în ţările arabe au efecte favorabile asupra Palestinei şi a lumii întregi, vorbind aici despre aducerea poporului la conducere. Orice schimbare este în interesul poporului palestinian”, a mai punctat Aquel. România, ţară în care trăiesc aproximativ 3.000 de palestinieni, între care peste 200 medici practicanţi (cel mai cunoscut dintre ei fiind Raed Arafat), a recunoscut Palestina încă din 17 noiembrie 1988.

Ne puteți urmări și pe Google News