Un conac istoric, ajuns o ruină, va fi reabilitat cu bani europeni

Un conac istoric, ajuns o ruină, va fi reabilitat cu bani europeni Conacul poetului Costache Conachi din Țigănești, Galați. Sursa Foto: Cezar Suceveanu, Wikipedia Commons

Palatul de la Țigănești în care a fost elaborată Unirea Principatelor Române de la 1859, va fi refăcut. Academia Română a renunțat la clădire pentru a fi renovată cu bani din fondurile europene.

După 10 ani de stat în pârloagă, Palatul de la Țigănești, administrat de Consiliul Județean Galați, va fi consolidat și reabilitat cu bani europeni.

Decizia a fost anunțată pe 29 noiembrie 2023, după semnarea acordului de cooperare cu Academia Română. Vor fi renovate drumul Micii Uniri, Casa Cuza Vodă, Conacul de la Mânjina, alături de Palatul de la Țigănești.

Este singura soluție de a salva de la dispariție unul dintre cele mai importante monumente istorice din județul nostru. Vom reda astfel strălucirea de altădată a conacului și-l vom reface așa cum arăta în jurul anului 1840, când a fost construit. Din păcate, astăzi, conacul este într-o avansată stare de degradare, pentru că mulți nu au înțeles cât este de valoros și de frumos acest monument istoric, declară Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta le-a mulțumit academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, academicianului Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române,  academicianului Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române,  academicianului Nicolae-Victor Zamfir, vicepreședinte al Academiei Române, academicianului Dumitru T. Murariu, vicepreședinte al Academiei Române, precum și întregului corp de  conducere al Academiei pentru sprijinul acordat.

Din conac a devenit liceu și combinat siderurgic

Palatul de la Țigănești, aflat în apropiere de orașul Tecuci din comuna Munteni, Galați, a fost confiscat de comuniști după Al Doilea Război Mondial și transformat în Centru Școlar Agricol. A devenit apoi Liceul Agricol Tecuci și a devenit ulterior sediul Întreprinderii Agricole de Stat. În 1981 a devenit Combinat siderurgic.

După revoluția din 1989, figurează ca monument istoric pe lista Ministerului Culturii, din 2017 fiind în posesia Academiei Române.

Tencuiala a căzut, umezeala, cutremurele și apa i-au provocat fisuri.  Povestea sa este remarcabilă A fost conacul poetului Costache Conachi (1778-1849), cel mai mare poet al Moldovei din epoca pre-modernă. Aici, poetul și-a compus majoritatea poeziilor erotice. May be an image of text

Conacul din Țigănești, Galați. Sursa Foto -Costel Fotea, Facebook 

 

Palatul unui poet, folosit pentru elaborarea Micii Uniri din 1859

În acest conac s-a născut Cocuța, fiica lui Costache Conachi și a Smarandei Negri. În 1846, Cocuța s-a căsătorit cu Nicolae Vogoride, caimacan al Moldovei, pro-turc și antiunionist ce a falsificat alegerile pentru Divanul Moldovei.

Cocuța Conachi i-a descoperit complotul. I-a furat toate documentele compromițătoare ce dovedeau falsificarea alegerilor și le-a înmânat unioniștilor.

Ajunse la ambasadorul Franței și publicate într-un ziar, s-a iscat un imens scandal european, iar Înalta Poartă a fost nevoită să-l dea jos pe Vogoride din postul de caimacan. Marile puteri europene, Franța, Marea Britanie și Prusia au solicitat organizarea de noi alegeri pentru  Divanul Ad-Hoc din Moldova. Unioniștii le-au câștigat, iar pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, fiind ulterior ales și domn al Țării Românești după Divanul Ad-hoc din București.  Unirea din 1859 a fost salvată datorită fiicei poetului Costache Conachi, Cocuța.