Mitul lui Cuza Vodă. Străinii în fața faptului împlinit!
- Florian Bichir
- 18 ianuarie 2023, 11:35
Alexandru Ion Cuza, simbolul Unirii Principatelor Române a avut o domnie extrem de scurtă: 1859-1866. Mai exact șapte ani, o perioadă relativ mică la scara istoriei. Fără a vulgariza istoria, ci doar a face o comparație pe înțelesul unora: mai puțin de zece ani. Deci de două mandate cam câte au avut președinți care nu vor rămâne probabil nici la erată în cărțile de istorie. În acest context cifra 7 nu are nicio semnificație ocultă, masonică. Cunosc și Dicționarul Francmasoneriei a lui Daniel Ligou, și chestiunea interpretativă a așa-zisului jurământ masonic depus...Dar asta e o altă chestiune, pe care o vom discuta altădată!
Revenind la scurta domnie a lui Cuza, trebuie spus că deși scurtă, minusculă, a intrat în mitul românesc. Da, Alexandru Ioan Cuza a intrat în legendă, iar domnitorul este situat pe locul 8 în topul celor mai mari români din toate timpurile!
Nu sunt sociolog, nici un psiholog al popoarelor, nicidecum un specialist al miturilor. Dar este o certitudine că mai multe fapte sau evenimente au contribuit la această aproape sacralizare, canonizare a lui Vodă Cuza. Una este fără îndoială ideea de unitate, care a lipsit de veacuri - și poate chiar încă lipsește - poporului român. Marile cancelarii nu înțelegeau de ce, chiar dacă sunt același popor, românii trebuie să trăiască în același stat. Nici astăzi românii nu trăiasc în același stat, iar cazul Basarabiei/Republicii Moldova este unul strigător la cer.
Proiectul Marilor Puteri stabilise prin Convenția de la Paris 1858 o unire temporară și cu doi domni- Articolul 3 prevedea alegerea unor domni (hospodari) separați în cele două principate. Ei bine românii au „deturnat” proiectul inițial și au forțat Unirea definitivă prin alegerea unui singur domn. Marele, enormul Nicolae Iorga spunea că pentru prima oară în istorie poporul român a pus Marile Puteri în fața faptului împlinit.
Un alt motiv este împroprietărirea țăranilor. O primă reformă făcută în favoarea celor mai necăjiți români a produs o emoție profundă. Unică! De altfel monstruoasa coaliție - cum a fost ea denumită inițial în derâdere, deși era formată exclusiv din patrioți - a fost nevoită să ordone soldaților care păzeau Palatul Domnesc să se întorcă cu spatele. Se temeau de reacția acestora dacă l-ar fi văzut pe Vodă între baionete condus spre caleașca exilului.
Sunt zeci de alte motive care au înlesnit intrarea în legenda a lui Cuza Vodă. Dar principala a fost Unirea. Am făcut ceva de capul nostru fără să mai întrebăm dacă avem voie. Și ne-a ieșit!