Palatul Parlamentului redevine Casa Poporului?

Palatul Parlamentului redevine Casa Poporului?Demnitari. Sursa foto. EVZ

După un an întreg de restricții și abuz de putere din partea politicienilor am văzut cu toții că foarte multe lucruri se pot face online, deși nu ne-am dorit să aflăm în acest mod. Ținând cont că un spectru larg de activități s-au realizat în mediul virtual (cursuri, conferințe, consultații, negocieri) ar fi cazul să ne întrebăm dacă și activitățile politice din Parlamentul României pot să aibă loc numai online acum și în viitor.

Presupunem că cei care au luat decizii și au dat legi în numele binelui comun al românilor trebuie să conducă prin exemplu personal, dând dovadă de integritate și respectare a principiilor democrației. Majoritatea cetățenilor au respectat constrângerile care au fost votate în Parlament, deși acestea au dus la închiderea multor firme sau la faliment, la pierderea locurilor de muncă, la pierderea apartamentelor cumpărate prin credit în favoarea băncilor și au avut multe alte consecințe negative resimțite de români.

Totuși parlamentarii au continuat nestingheriți activitatea lor în Palatul Parlamentului. În aceste condiții, este oare acceptabil pentru un român ca o clădire monumentală asemenea Casei Poporului să fie utilizată în continuare fără folos ca “palat al parlamentarilor”? Eu cred că nu se mai justifică prezența parlamentarilor în Casa Poporului, iar depolitizarea sa ar permite reutilizarea spațiului clădirii în scopul pentru care a fost construită. Măsura propusă nu este punitivă, sau o aplicare a legii talionului, ea este dreaptă și necesară în contextul actual.

Indiferent de perspectivă, măsura este rațională. Din punct de vedere politic, deputații și senatorii sunt aleși în anumite județe pentru a reprezenta interesele regiunii la nivel național și pentru a susține legi care să amelioreze anumite probleme sau să îmbunătățească viața românilor care i-au ales. Nu este oare evident ca pentru a fi la curent cu situația din regiunea de proveniență, parlamentarul trebuie să lucreze în reședința de județ? Procesul de vot și dezbaterile se pot muta cu ușurință în mediul virtual: am învățat cu toții în ultimul an că lucruri mult mai complexe se pot realiza digital.

Palatul Parlamentului redevine Casa Poporului?

Măsura propusă prezintă avantaje economice și de imagine pentru România: depolitizarea Casei Poporului ne-ar permite să finalizăm lucrarea pentru care fost concepută această clădire. Menirea Casei Poporului este aceea de centru mondial de răspândire a cunoașterii, loc în care să se întâlnească cercetătorii pentru a-și prezenta descoperirile, loc de purtare a negocierilor pentru proiectele majore ale mileniului.

Sunt convins că cei mai mulți parlamentari vor confirma faptul că această clădire monument a fost concepută ca a treia versiune a templului Regelui Solomon. Politicienii invocă de cele mai multe ori Divinitatea în timpul campaniei, deci ei cunosc dimensiunile și însemnele clădirii. Nu sunteți voi ce care călcați cetatea o vreme și treceți prin porțile cu mărgăritare?

Românii nu trebuie să se lase cuprinși de misticism aflând aceste lucruri.

Înțelegerea vine nu din ceea ce vedem și auzim, ci din ceea ce ne spune intuiția. Eu simt că ar fi benefic pentru România să facă din Casa Poporului un centru de rezistență care să se opună decadenței și cinismului, o citadelă în care să se protejeze și să se dezvolte cunoașterea. Casa Poporului va fi o școală de gândire pentru elita tineretului românesc, o mare bibliotecă, un loc în care vor găsi refugiu cei din elita intelectuală a lumii, un centru de pregătire intelectuală, morală și militară.

Din Casa Poporului va renaște România prin elita sa, iar din acest centru al cunoașterii va porni schimbarea către periferie și provincie, apoi către alte neamuri. La vremea potrivită românii vor vedea adevărul și nu se vor mai opune realizării propriului potențial. Când veți ajunge să iubiți adevărul și cunoașterea veți crea pentru mileniile viitoare ceva comparabil cu Alexandria fondată de Macedon: un far care să lumineze națiunile și care să traseze liniile evoluției umanității. De cât timp mai aveți nevoie până să înțelegeț?

Codrin Oneci este student în anul IV la Institutul Tehnologic din Massachusetts.

Ne puteți urmări și pe Google News