Se poartă căciuliţele improvizate, tricotate, cu flori aplicate sau ţuguiate, dar şi pălăriile cu boruri.
" Pălăriile revin în tendinţe ", s-au pus de acord creatorii de modă de la noi, dar şi din străinătate, cu atât mai mult cu cât suntem în sezonul rece, unde acoperirea capului are şi valenţe cât se poate de practice. Pe lângă pălăriile fistichii care se pot improviza după bunul plac, în tendinţe sunt şi baticurile Dolce&Gabbana. Acestea din urmă sunt însă evitate cu obstinaţie de românce, foarte probabil din cauza traumelor istorice din perioada comunistă.
Ce se poartă
Fiecare, după bunul plac, poate improviza, de la căciula-caracatiţă, tricotată, sau cele de inspiraţie tătară, ţuguiate, până la pălării cu boruri şi flori aplicate. O modă interesantă este din ce în ce mai evidentă - şi anume preluarea de către femei a pălăriilor masculine.
Cei tineri pot alege căciuli-ciorap, împletite, cât mai colorate. Sau, dacă e vorba de băieţi, glugile sunt foarte apreciate, mai ales dacă respectivii sunt adepţi ai stilului hip-hop.
Cineva spunea că pălăriile nu se demodează niciodată, o piesă vintage cumpărată din talcioc poate întregi oricând o ţinută modernă. Cei care nu vor totuşi să-şi acopere capul, mai ales iarna, o fac din teama de a nu-şi strica coafurile, devenite şi ele un accesoriu important pentru orice ţinută.
Accesorii pentru ţinute de vară sau de iarnă
Pălăriile se poartă mai mult în sezonul rece. Cel mai mult de către bărbaţi, pentru care definesc o ţinută clasică, dar au fost preluate şi în ţinutele de club, în ultimul timp. Designerii propun de la modele simple, clasice, până la unele complicate semnate de Philip Tracy, sau colecţiile lui Hussein Chalayan, care sunt adevărate obiecte de design (pălării care-şi modifică forma).
Noile tendinţe, spun creatorii, preconizează pălării inspirate din cele purtate de văcarii americani. „Pălăriile pot fi un accesoriu interesant, pentru ţinutele de iarnă, dar şi pentru cele de vară, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Pentru sezonul care vine am observat o uşoară tendinţă spre genul de pălărie cowboy, la femei“, spune designerul Alina Lăţan.
Până atunci, pe străzi vom vedea pălării de la cele cu forme inedite până la unele cât se poate de clasice. „Am descoperit pălăriile abia anul acesta. Am achizoiţionat una verde de la Zara şi alta mov de la Stefanel. Au formă aproapebărbă tească“, spune Ionela Lupescu.
Studenţii de la Arte sau tinerii artişti sunt cei la care vedem cele mai fistichii apariţii. De la basmale lungi înfăşurate „arăbeşte“ la berete cu insigne prinse pe ele.
PUBLIC-ŢINTĂ Preferatele tinerilor
Pălăria ascunde şi un limbaj non-verbal care în ziua de azi şi-a cam pierdut semnificaţia psihosocială. „Cei care poartă căciuli, şepci (purtate pe vremuri doar de jucătorii americani de baseball) sunt mai mult tinerii şi anumite persoane din înalta societate. De asemenea, producţia de masă este în detrimentul celor care confecţionau pălăriile manual, special pentru un anume client“, crede Raluca Ionescu, specialist în psihologia modei.
Alina Lăţan, designer: " Mă bucur să văd prin cluburi tot mai multe fete care au curaj şi care încercă fel de fel de băscuţe. Cu paiete, colorate, gen français, garçon. " COD
Căciula vorbeşte despre statutul social, religie sau meserie
„În afară de funcţia vădit practică - pălăria, basca, baticul sau căciula nu doar că apără de capriciile vremii, dar exprimă anumite mesaje despre purtător“, este de părere psihologul Raluca Ionescu, care s-a specializat în ceea ce numim generic psihologia modei. De exemplu, pălăriiile vorbesc despre statutul social - pălăriile purtate de doamnele din înalta societate; statutul marital - în România, femeia de la ţară primea în ziua nunţii un batic, pe care începea să-l poarte ca simbol al faptului că s-a căsătorit, în timp ce tinerele fete umblau cu capul descoperit; apartenenţa religioasă - evreii sunt uşor de recunoscut după Kippah, iar ierarhia religioasă este descifrată tot după ce se poartă pe cap: călugăriţă, papă, preot, mitropolit etc. Pălăria poate spune ceva şi despre meserie: bereta franţuzească este asociată cu imaginea stereotipă a pictorului, diverse berete din armată, despre etnie - căciulile ruseşti, clopul ciobanului român, dar şi despre anumite momente ale vieţii (spre exemplu, toca pe care o poartă studenţii la absolvire).
ÎN TRENDUL ECOLOGIC. Tinerii nonconformişti sunt dispuşi să încerce pălării mai extravagante