Pâinea la români: 25% făină, 75% evaziune

Pâinea la români: 25% făină, 75% evaziune

"Evenimentul zilei" dă startul unui serial despre semnificaţia pâinii pentru români, într-un an de criză, o radiografie a industriei în care evaziunea a devenit lege şi peste care "plutesc" scumpiri.

Pâinea la români, dincolo de simbol, de renumele de "cel mai de bază aliment de bază", e astăzi un produs cu mult mai multe "in gredinte" decât făina. Pâinea la români este şi o industrie cu peste 5.000 de afaceri înregistrate oficial şi cu o evaziune fiscală de 75%. Industria "coace" un miliard de euro anual, câştigat doar din evaziune. Pâinea mai înseamnă azi şi ştiri despre scumpiri cu până la 30%. Înseamnă dezbateri televizate despre mişcările sociale care ar rezulta din aceste scumpiri, în seamnă veşti despre "salvarea" sau "condamnarea" consumatorului în funcţie de ce se va decide la Cotroceni, zilele acestea, cu privire la legea votată "din greşeală", în baza căreia TVA s-ar reduce de la 24% la 5% pentru produsele de bază.

EVZ vă propune, începând de azi, un serial despre pâinea la români în plină criză. Dincolo de indicatorii economici, există poveştile unor oameni simpli, afectaţi de toate zvârcolirile de pe piaţa pâinii. Există povestea unui băcăuan fericit pentru că a câştigat pâine pe viaţă. Sau imaginile de la cozile la pâine care nu au dispărut, ci s-au ascuns în zone sărace, acoperite de blocuri gri.

Prin "Ţara Minunilor"

Ne puteți urmări și pe Google News

O radiografie a industriei scoate la iveală destui "monştri". Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (Rompan), spune că, potrivit datelor organizaţiei, în România există 5.000 de producători oficial înregistraţi. Pentru că "aici e ca în «Ţara Minunilor»". "Oricine face afaceri cu pâine aici. Cântăreţi, fotbalişti, medici, ce doreşti şi ce nu. Numai oamenii de specialitate n-au făcut afaceri cu pâine", arată Popescu. Nu neapărat pentru că ar fi profitabil, ci pentru că românii cred că "azi fac pâine, azi o vând, mâine încasează banii".

"Ceea ce prinde numai la aceia care fac evaziune. Şi asta e în contextul în care a crescut şi TVA, de la 19% la 24%, şi s-a încurajat evaziunea. Doar în primele trei luni de când s-a introdus noua taxă, iulie-august- septembrie, vânzările noastre au scăzut cu 15% în condiţiile în care preţul pâinii nu s-a modificat nici măcar cu diferenţa de 5% de la TVA", adaugă Aurel Popescu.

După date statistice, românii mănâncă aproximativ 24 de kilograme de pâine, de om, pe an. "Adică 1/3 din media europeană. Dar, după datele noastre, românii mănâncă 102-103 kg/om pe an. Aşa că diferenţa de vânzare e clar în evaziune fiscală", explică Popescu.

Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriei de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), crede că, după '90, românii s-au "aruncat" în afaceri cu pâine "ca bezmeticii". "Noi încă nu am ieşit din nebunia asta, cu fascinaţia de a deveni patron. Tentaţia a fost extrem de mare. Mai ales în domeniul panificaţiei, unde e foarte uşor să faci evaziune", spune Marin.

Apoi, criza e conomică a lovit şi afacerile cu pâine. Multe au dat faliment. "Au fost lovite în ce priveşte resursele financiare destinate menţinerii unei afaceri", spune Viorel Marin. "Au murit" creditele, oamenii n-au mai putut investi. "Toţi suferă! Marea majoritate a producătorilor nici nu ştiu dacă mai produc la 20-30% din capacitate. Restul stagnează", conchide Marin.

EFECTELE CRIZEI

Aurel Popescu: "Eu unul mi-am închis moara"

Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, a fost nevoit să-şi închidă moara, din cauza crizei. "Contextul internaţional şi evaziunea fiscală" au lovit puternic şi industria pâinii din România.

Cum e producţia internă de grâu anul acesta? Producţia de grâu de anul ăsta a fost normală din punct de vedere cantitativ, adică una care să asigure necesarul intern şi ceva disponibil pentru export. Din păcate, calitativ, din cauza ploilor din perioada recoltării, în proporţie de 70% grâul recoltat nu poate fi utilizat pentru panificaţie. Dar şi în această situaţie aş spune că din 5 milioane de tone, 1,5 tone ar fi cât de cât asigurat. Însă, în contextul internaţional, din cauza secetei din Rusia, guvernul rus a interzis exportul de grâu, iar Ucarina e şi ea în stand-by şi se aşteaptă ca guvernul de acolo să ia aceeaşi decizie. Astfel, toate exporturile din Rusia şi Ucraina, toate contractele de acolo s-au mutat pe România şi Bulgaria.

Şi atunci a existat o cerere masivă de grâu furajer pentru export şi a picat "mănuşă" cu ceea ce a realizat România anul ăsta. Adică, un grâu slab calitativ dar căutat pe pieţele externe. Şi, în acest context, a crescut artificial preţul, ceva fantastic! Am ajuns să coste 150-180 de euro tona de grâu furajer în Portul Constanţa. Se repetă exact situaţia din 2003-2004 şi 2007-2008.

Se poate vorbi astfel de o criză? E un context datorat mai ales deciziei Rusiei de a interzice exportul. Deci, s-au mutat contractele aici, a crescut cererea masiv. Şi, fiind grâul furajer la un preţ aşa de mare, categoric şi grâul de panificaţie s-a dus după el şi a creat premizele ca cei care deţineau grâu bun de panificaţie să nu mai fie mulţumit nici măcar cu un preţ de 180 de euro/ tona. Aşa că ăştia nu vând nici acum nimic, aşteptând să fie 200 şi ceva de euro tona! Cum comentaţi anunţul anumitor persoane din domeniu că vor scumpi cu până la 30% pâinea? N-a fost niciun anunţ al producătorilor. A fost un anunţ al Agrostar, al altor oameni care nici nu prea au legătură cu industria alimentară. Am văzut însă şi declaraţii date de dumneavoastră că sunt posibile scumpiri de aproape 15%...E posibil să fie şi mai mult! E clar că majorarea preţului la pâine este inevitabilă. Cine spune că trebuie redus preţul, nu cunoaşte că e imposibil! Trebuie să fim foarte realişti. Datorită dublării preţului la grâu, preţul la făină a crescut cu 50% şi el. În momentul în care brutarul primeşte făina mai scumpă cu 50% şi el are o pondere de 50-60% în costurile cu materia primă, e normal să scumpească! Ce-o să facă? O să vândă o lună, două, poate trei pe pierdere, dar nu merge să vândă numai aşa, că e faliment. Brutarul trebuie să ia o decizie. Ca mine! Eu unul mi-am închis moara! De ce?Din cauza contextului şi din cauza evaziunii fiscale. Eu unul nu pot să vând fără acte, ca alţii, şi din această cauză am închis moara.

E şi o concurenţă fantastică pe piaţa de panificaţie...Da, sunt 5.000 de producători oficial înregistraţi. Sunt mulţi, pentru că aici e "Ţara minunilor". Oricine face afaceri cu pâine aici. Cântăreţi, fotbalişti, medici, ce doreşti şi ce nu. Numai oamenii de specialitate n-au făcut afaceri cu pâine.

Care e explicaţia acestui "apetit" pentru afacerile cu pâine la români. E chiar atât de profitabil?Nu neapărat că ar fi profitabil, dar e mentalitatea asta: azi fac pâine, azi o vând, mâine încasez banii. E rapid. Ceea ce prinde numai la cei care fac evaziune. Şi asta e în contextul în care acum a crescut şi TVA-ul, de la 19% la 24%, şi s-a încurajat evaziunea.

Numai în primele trei luni de când s-a introdus noua taxă, iulie-august-septembrie, vânzările noastre au scăzut cu 15% în condiţiile în care preţul la pâine nu s-a modificat nici măcar cu diferenţa de 5% de la TVA.

Uitaţi, după date statistice: românii mănâncă 24 de kilograme de pâine, de om, pe an. Adică 1/3 din media eruopeană. Ceea ce e hilar. După datele noastre românii mănâncă 102-103 kg/ om pe an. Aşa că diferenţa de vânzare e clar în evaziune fiscală. Aveţi date despre evaziunea fiscală? Poate fi ea cuantificată?Aceşti 15% se adaugă la 60% cât era evaziune fiscală la 1 iulie. Evaziunea fiscală a crescut la 70-75%, pe date oficiale. Cuantificarea ei a trecut de 1 miliard de euro pe an. Ceea ce este enorm. În condiţiile în care e la îndemâna organelor statului să facă ordine.

Mă uitam şi la şeful ANAF cu câtă dezinvoltură spunea că va lua măsuri, când noi am răguşit vorbind de şase ani de zile despre evaziune. Inspectorii care fac control au firme pe care nu le inspectează pentru că au ordin să le lase în pace. În acelaşi timp vin la cei care respectă legea şi se roagă de ei să le dea o amendă ca să poată să-şi ia stimulentele la salariu.

Daţi-mi un exemplu recent de evaziune în domeniu...Am un exemplu în judeţul Dâmboviţa, o anumită societate- nu-i dau numele - care a fost închisă de Garda Financiară şi de către Direcţia Sanitar Veterinară. Ei, această societate lucrează bine-mersi noaptea, vinde produsele la magazine şi dimineaţa e închis, e în regulă. Le-am dat organelor de control datele astea, aşteptăm să vedem efectele.

Ştiţi cum se vinde pâine în România? Vel Pitar, de exemplu, sună la magazin şi spune "Vreau să-ţi aduc pâine", iar ăla de la magazin îi zice: "Cash? Sau plata la termen?". Cash înseamnă că dă banii pe loc, cu evaziune fiscală şi "la termen" e cu documente. Şi când ăsta zice "la termen", ăla de la magazin îi spune: "A, păi, adu-mi doar o sută de pâini". Asta face magazinul. Şi cele o sută de pâini sunt ţinute în permanenţă în magazin, iar altul îi aduce câte-o sută, câte-o sută, iar el zice că e cu acte, când de fapt e pâine de la alţii, care nu respectă legea. Asta e situaţia!

La noi e şi problema cu locurile de muncă, aşa că s-au reorientat mulţi pe panificaţie. Avem, de exemplu, foarte mulţi medici care s-au apucat de asta. Brutării, pe la sate. Şi atunci ei au avut această gândire cu încasarea rapidă a banilor. Unii sunt puşi pe căpătuială. Că din cei 5000 oficiali, doar 200 sunt la Rompan, mai sunt câţiva la ANAMOB, restul nu sunt în nicio asociaţie. E bătaie de joc. Mai ales cu ce se întâmplă în pieţe cu firmele turceşti. Vorbiţi de aceiaşi turci care au apărut după 90 cu faimoasele brutării... Da, ăia rezistă. S-au mutat pe la Glina, pe unde ştiu ei, au revenit în pieţe. Era pâinea aia fără nimic în ea.

Cum se descurcă în criză marii producători?În sector s-au întâmplat multe. Mulţi au dat faliment. Eu am pierdut deja câţiva membri Rompan, care şi-au închis activitatea. Asta e una. Doi: alţii şi-au restrâns activitatea şi-i simt şi după faptul că au solicitat reducere de cotizaţie sau tot felul de treburi d-astea. Trei: unii rezistă încă prin reduceri salariale, de tichete de masă, de personal. Situaţia nu e simplă nici în domeniul nostru. Mă uitam la ministrul Tabără care spune că, la pâine, profitul e de 10%. Doamne, ce bine ar fi! E până în 3%, iar cu o asemenea rată a profitului nu vei face niciodată investiţii cu efort prorpiu, ci prin credite la bănci sau fonduri europene.

Noi am discutat la Bruxelles şi am adus o schemă de ajutor, am vorbit şi cu Ministerul Agriculturii. Am adus 200 de milioane de euro destinaţi dezvoltării în domeniu. Pot fi accesaţi de producătorii noştri, singura condiţie e să nu lucreze în pierdere. Aici cei care au făcut evaziune fiscală nu pot accesa.

Am avut o primă sesiune de depuneri de proiecte în iunie şi s-au depus 140. Cererea e mai mare de 100 de milioane, cât s-au acordat pentru anul acesta. Probabil că unii vor trece, că pădure fără uscături nu există. Punctajul pentru cei care vor să facă pâine eco este mai mare, vrem să-i încurajăm. Cum vedeţi piaţa pâinii în următorii doi ani?În primul rând, în România trebuie ordine cu evaziunea fiscală. Altfel nu vom ieşi economic deasupra, pentru că evaziunea a devenit un fenomen de masă. Nu se poate rezista în acest ritm. Dacă au scăzut cu 15% vânzările în doar trei luni cu noul TVA, regula de trei simplă spune că vor scădea 100% curând. Şi începem şi noi să mergem cu casa de marcat în maşină, să vindem din maşină pâine! E un scenariu absolut posibil. Ce să faci? Ca să nu te culce în îmbulzeală la pământ, dai şi tu din coate. Asta o dată. Apoi, soluţia nu e controlul ANAF, ci reducerea TVA la 5%. Calculul spune că dacă se reduce, cresc încasările bugetare că evazionistul nu mai are de ce să fure, că nu mai merită. ESTIMĂRI

Pâinea, produs "infect ca preţ"

Dacă TVA rămâne de 24%, preţul pâinii s-ar putea mări în perioada următoare. Viorel Marin, preşedintele ANAMOB, spune însă că este aproape imposibil să declari cu cât se va scumpi.

"În general, pâinea, ca preţ, e cel mai infect produs alimentar. E cel mai ieftin. Se trece la scumpiri de 1-2%, care nu înseamnă de fapt nimic. Cumpărătorul individual, care ia pâinea de la alimentară, practic, nici nu simte scumpirea. Asta cu scumpirea de 15-30%, anunţată de unii, este o prostie. Este extrem de greu să mişti preţul pâinii. Una la mână, materia primă e primordială ca preţ, grâul, mai exact. Apoi, a doua la mână, pe piaţă e o concurenţă fantastică. Şi nu vorbesc despre piaţa neagră, care e şi mai mare! Că te duci pe fiecare stradă şi găseşti un magazin. Scumpirile pot fi periculoase doar pentru politic. Pentru populaţie, nu sunt. Nu există, de fapt, scumpire mare la pâine. Lumea va lua pâinea şi aşa. Vorba aia, ce e mai important pentru români decât pâinea şi benzina?", susţine pre şe din tele ANAMOB.