Aproximativ 1,7 milioane de cetățeni sunt așteptați în centrele de vot, rezultatele parțiale fiind așteptate în această seară imediat după închiderea urnelor.

 

Sondajele de opiniei îl clasează pe actualul președinte, în vârstă de 53 de ani, pe primul loc cu un scor aflat puțin peste 50%, rezultat ce poate elimina nevoia pentru un al doilea tur de scrutin. Pahor a fost ales pentru prima oară președinte al Sloveniei în anul  2012.

Cel mai puternic contracandidat al actualului șef al statului sloven este un fost actor de comedie, primarul orașului Kamnik, Marjan  Sarec, care este așteptat să primească aproximativ  21% din sufragii, potrivit unui sondaj efectuat la comanda cotidianului sloven „Delo”.

Pahor a demisionat din funcția de prim-ministru în anul 2011, după ce guvernul a căzut ca urmare a unei moțiuni de cenzură,  în timpul crizei financiare globale care a condus Slovenia aproape de faliment.

 

În anul 2012, el a câștigat o victorie surpriză în alegerile prezidențiale, candidând ca independent, dar având susținerea partidului social-democrat (SD).

 

Președintele fostei republici iugoslave are un rol ceremonial, dar deține prerogative prin care  poate propune și numi unii oficiali ai statului, și este comandantul forțelor armate slovene.

În cazul în care niciunul dintre cei nouă candidați nu va câștiga o majoritate de cel puțin 50% duminica aceasta, un nou tur de scrutin a avea loc pe 12 noiembrie.