Vaccinurile împotriva Covid-19 îi protejează pe majoritatea pacienților cu cancer de la contactarea virusului sau a cazurilor severe; cei cu cancer de sânge nu beneficiază de același beneficiu de protecție, potrivit unui studiu de cercetare de la Universitatea din Indiana Melvin și Bren Simon Comprehensive Cancer Center din Indianapolis.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Oncology, pacienții vaccinați care au cancer de sânge pot avea un „risc mai mare și variat” de apariție a infecțiilor Covid-19. „Pacienții cu cancer hematologic sau cancer de sânge, inclusiv leucemie, mielom multiplu și limfom, au fost expuși unui risc mai mare de apariție a Covid-19”, iar „cei cu cancer de sânge au avut un risc mai mare”, au declarat cercetătorii într-un comunicat trimis la Fox News despre studiu.
Investigatorul principal al studiului, Jing Su, PhD, care este profesor asistent în cadrul Departamentului de Biostatistică al Școlii de Medicină a Universității din Indiana, a condus o echipă de cercetători din 10 institute de cercetare din întreaga țară pentru a analiza datele la National Institutes of Health. Potrivit comunicatului, cercetătorii au descoperit că riscul de infecție epidemiologică a fost redus după a doua doză de vaccin pentru toți pacienții cu diferite tipuri de cancer.
Echipa a mai spus în raport că „vaccinul Moderna a fost mai eficient decât vaccinul Pfizer pentru protejarea pacienților cu cancer hematologic, în special a pacienților cu mielom multiplu”.
Comunicatul a spus că echipa a folosit una dintre cele mai mari resurse de date Covid-19 din lumea reală și cea mai mare din Statele Unite. Su, care este și directorul asociat principal al datelor din lumea reală pentru Biostatistics and Data Management Core al centrului de cancer, a spus că studiul a inclus peste 12,5 milioane de pacienți și 4,5 milioane de pacienți cu Covid-19. Echipa a examinat peste 64.000 de pacienți cu cancer care au fost vaccinați împotriva Covid-19, potrivit comunicatului.
„Am examinat sistematic tipurile majore de cancer și tipurile majore de tratament, precum și alți factori de risc, cum ar fi vârsta, comorbiditățile, sexul, rasa, locațiile geografice și altele, pentru a cunoaște contribuția fiecărui factor de risc și ratele specifice ale fiecărui subgrup de cancer precum și contribuția categoriilor de tratament pentru pacienții cu cancer”, a spus Su în comunicat.
Eficacitatea vaccinurilor
Comunicatul studiului spune că descoperirile ar putea ajuta la ghidarea îngrijirii clinice și a tratamentului pentru pacienții cu cancer care au Covid-19 și că, dincolo de această pandemie, aceste descoperiri ar putea ajuta la dezvoltarea de tratamente împotriva cancerului bazate pe imunitate. Cercetătorii au explicat că, deoarece tratamentul cu imunoterapie se bazează pe capacitatea sistemului imunitar al persoanei de a lupta împotriva bolii, aceste descoperiri pot ajuta la prezicerea pacienților care ar beneficia de anumite tipuri de tratamente pentru cancer.
„De fapt, pandemia de Covid-19 ne oferă o oportunitate unică de a verifica competența imunitară în rândul tuturor pacienților cu cancer la nivel național”, a spus Su în comunicat. „Am putea folosi acest lucru pentru a imita capacitățile imune diferențiate dintre pacienții cu cancer. Acest lucru ne-ar putea ghida să înțelegem mai bine dacă pacienții cu cancer vor avea răspunsuri bune la vaccinurile împotriva cancerului și dacă aceștia prezintă un risc mai mare de infectare cu alți viruși, cum ar fi gripa."
Grupul cercetează acum scăderea imunității și eficacitatea vaccinurilor, în special odată cu apariția unor noi variante de Covid-19, cum ar fi BA.2. „Monitorizăm situația pentru a vedea ce vor însemna noile variante pentru pacienții cu cancer și cum să îi protejăm cel mai bine prin vaccinare”, potrivit Fox News.