Medicii de la Unităţile de Primiri Urgenţe îi vor trata pe bolnavi după un protocol naţional unic, folosit şi în alte ţări cu sisteme similare de urgenţă.
Noul algoritm a fost aprobat ieri de Ministerul Sănătăţii (MS) şi stabileşte modul de încadrare a fiecărui caz într-o categorie anume în momentul prezentării în urgenţă şi se foloseşte mai ales atunci când Unitatea de Primiri Urgenţe este aglomerată.
De asemenea, protocolul stabileşte timpul maxim în care pacienţii vor fi consultaţi de primul medic. Potrivit protocolului, cazurile se pot clasifica în cinci categorii: cod roşu, cod galben, cod verde, cod albastru, cod alb.
- Cod roşu: situaţie de gravitate maximă care impune consultarea imediată a pacientului.
- Cod galben: prevede ca pacientul să fie consultat în maximum zece minute.
- Cod verde: bolnavul este consultat în maximum 30 de minute.
- Cod albastru: pacientul trebuie să fie consultat în maximum 60 de minute.
- Cod alb: prevede ca bolnavul să fie consultat în maximum 120 de minute.
Imediat după ce pacientul a fost consultat de medic, cazul urmează procedura normală în Unitatea de Primiri Urgenţe, putând fi investigat, tratat şi consultat la nevoie şi de alţi specialişti din spital, în vederea luării deciziei de internare, externare sau transfer, susţin reprezentanţ ii MS. „Dacă în Unitatea de Primiri Urgenţe nu este aglomeraţie, aceşti bolnavi vor fi trataţi într-un timp mai scurt decât cel menţionat în coduri“, a explicat Raed Arafat, subsecretar de stat în MS.
Acesta a adăugat că noul protocol va intra în vigoare în toate Unităţile de Primiri Urgenţe în maximum trei săptămâni. „Avem nevoie de reguli şi de norme clare în spitale, numai astfel putem exclude pe viitor pericolul repetării unor cazuri precum cel de la Slatina. În acest sens, reiterez una dintre priorităţile mandatului meu, şi anume introducerea ghidurilor şi a protocoalelor terapeutice“, a arătat şi ministrul sănătăţii, Ion Bazac. Concedieri contestate
Aceste măsuri au fost luate în regim de urgenţă după ce un bolnav de 62 de ani, din judeţul Olt, care a fost plimbat aproape patru ore între secţiile a două spitale din Slatina, a murit, joi, fără ca vreun medic să-i acorde tratamentul necesar.
Comisia condusă de ministrul sănătăţii a decis, în urma anchetei, eliberarea din funcţie a directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Olt şi a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Olt, iar directorului medical al SJU, medicilor de gardă şi asistentei şefă de tură ce au examinat pacientul le-au fost desfăcute contractele de muncă.
În timp ce sindicaliştii reclamă că destituirile sunt ilegale, medicii sancţionaţi susţin că intenţionează să conteste în instanţă pedepsele primite.