Intrebarea pentru rezolvarea problemei palestinene este: Este posibil sa asiguri pacea intr-o zona fara a avea discutii cu una dintre partile implicate in conflict?
Noul emisar special pentru pacea in Orientul Mijlociu, Tony Blair, a declarat in fata Cvartetului ca va boicota Hamasul in ceea ce priveste discutiile de pace intre Palestina si Israel, informeaza The Guardian.
Incercarea lui Blair de a izola Hamasul, purtand negocieri doar cu Fatah si cu statul israelian nu este vazuta ca o solutie viabila pentru Palestina. In ciuda sustinerii de care Blair se bucura din partea presedintelui american George W. Bush si a secretarului de stat Condoleezza Rice, predecesorul lui Rice in functie, Colin Powell, avertizeaza ca nu se poate vorbi de pace fara stabilirea unui acord cu Hamas.
"Oricat de deranjanta ar fi si oricat de dezagreabile ar fi unele dintre principiile sale, cred ca gruparea Hamas ar trebui sa fie implicata in proces", a spus Powell celor de la Daily Mail. Mai mult, controlul Hamas asupra Fasiei Gaza si faptul ca, anul trecut, gruparea a castigat alegerile din Palestina duc "varianta Blair" pe linia moarta.
Pe de alta parte, intrebarea pe care si-o pun cei care critica intentiile lui Blair este daca Hamasul poate fi socotit demn de a respecta un tratat de pace. Intrebare nascuta dintr-un precedent demn de luat in seama: Hamas a fost cea care a incalcat ultimul armistitiu de incetare a violentelor incheiat cu Fatah, eveniment urmat de castigarea controlului in Gaza si intens mediatizatele atacuri cu racheta asupra sudului Israelului si ripostele prompte ale armatei israeliene.
Motivatia gruparii islamiste a fost simpla: rachetele au fost trase in semn de protest fata de operatiunile armate ale Israelului, in timpul carora au fost ucisi mai multi civili palestinieni.