Păcăliciul zilei- Politicianul român. Cameleonic în funcție de context și interes
- Carmen Alecu
- 2 februarie 2021, 10:00
În politica românească avem foarte multe tipuri de politicieni. Astăzi ne vom ocupa de acel politician care își schimbă declarațiile la 180 de grade fără să clipească.
Păcăliciul zilei- Politicianul român. Cameleonic în funcție de context și interes.
Emisiune de Mirel Curea
Unele declarații, de o gravitate excepțională, prin care unii oameni sunt acuzați de lucruri extraordinar de grave, sunt și ele la fel de lejer schimbate și tot fără clipeală. Și avem astăzi două exemple. Un exemplu este cel al politicianului Nicușor Dan. Un alt exemplu este cel al politicianului Ludovic Orban.
Politicianul român. Nicușor Dan despre Ludovic Orban. Ieri „penal”, azi „moral”
Să vedem ce spunea Nicușor Dan despre Ludovic Orban, în 2016.
„Orban este prins că cere bani cu sacoșă de la unul care ia bani de la primărie, de la UTI, adică de la Tiberiu Urdăreanu, ca să candideze. Mi se pare inadmisibil. Se pare că PNL și-a pierdut rațiunea! Totuși, domnul Orban, candidatul PNL, voia să ia bani cu sacoșa.”
Același Nicușor Dan, în 2020:
„Orban este o persoană de încredere. O persoană care își ține cuvântul. O persoană care e loială oamenilor. O persoană cu viziune și cu anvergură.”
180 de grade, da? Pentru că, de a-l acuza că „ia bani cu sacoșa” și a-l lăuda că e o persoană „cu anvergură” și o persoană serioasă, este o întoarcere cu 180 de grade.
Politicianul român. Ludovic Orban, despre Raluca Turcan. Ieri „ușoară”, azi „de fier”
Dar să vedem o asemenea întoarcere, de la o acuzație mult mai gravă a victimei din primul exemplu.
Adică a domnului Orban, care, în 2006, spunea despre Raluca Turcan.
„Nu trebuie să treceți prin patul niciunui șef dacă vreți să ajungeți în funcții publice importante. Le-am spus colegelor mele că, la liberali, doamnele pot să-și facă o carieră politică. Și că nu este necesar să treacă prin patul nimănui, pentru a ajunge să câștige funcții publice.”
Și spune și despre cine este vorba, lăsând la o parte faptul că un bărbat n-are voie să facă așa ceva. Dar, cu atât mai puțin când este vorba despre o femeie măritată... În fine... Să vedem ce spune mai departe:
„Un exemplu ar fi cel al Ralucăi Turcan, care a fost asistenta domnului Stolojan, dar și altele...”
Asta se întâmpla, repet, în 2006. Pentru ca, 10-12-14 ani mai târziu, Raluca Turcan să devină mâna sa dreaptă în partidul liberal. Și chiar vicepremier.
Ține doar de a fi Păcălici? Nu! Ține și de educație. Și ține și de un mod în care, în România, și nu numai, dar mai ales în România, este înțeleasă politica. Le spunem Păcălici, pentru că așa se numește rubrica noastră. E mult, mult, mult mai grav și mult mai degradant decât atât!