Laura Sachelarie, antrenoarea dublei campioane olimpice Diana Mocanu, prevede nataţiei un viitor şi mai negru decât situaţia de la Beijing.
La Beijing, înotătorii români n-au mai reuşit să ia nicio medalie. Pentru Camelia Potec, campioană olimpică la Atena la 200 de metri liber, cea mai bună performanţă dintre toate probele în care a concurat a fost doar locul patru în finala de 800 de metri liber.
La băieţi, rezultatele sunt de-a dreptul jenante, oscilând între poziţia a şaptea (obţinută de Răzvan Florea, la 200 de metri spate) şi locul 50 (Norbert Trandafir, la 100 de metri liber în serii).
„Mi s-a pus talpa pe gât!“
Dacă la Olimpiada de la Sydney, din 2000, am luat două titluri olimpice, prin Diana Mocanu, plus un argint şi un bronz, prin Beatrice Câşlaru, acum ne-am afundat într-o mediocritate totală. Iar alunecarea pe tobogan nu dă semne că se va opri prea curând.
Laura Sachelarie, antrenoarea care a pregătit-o pe Mocanu pentru aur, a vorbit pentru EVZ despre criza nataţiei româneşti. „Ne-am dus în jos faţă de Sydney şi Atena. Se vede cu ochiul liber. La Sydney mi s-a pus talpa pe gât! Mi s-a spus că sunt prea tânără, că sunt nebună şi că trebuie să stau acasă. Dar eu am avut o ambiţie ieşită din comun. Poate şi asta m-a dus spre acele rezultate excepţionale pe care le-am obţinut cu Diana Mocanu. Cu nopţi pierdute în discotecă nu se face performanţă! O să vedeţi că la Olimpiada de la Londra, din 2012, România o să-şi trimită însoţitorii fără sportivi! N-o să mai avem înotători care să concureze la următoarele Jocuri Olimpice“, au sunat previziunile sumbre ale Laurei Sachelarie, care antrenează acum la Brăila o grupă de copii.
„La COSR şi la federaţie pute“
Sachelarie crede că lipsa performanţelor din nataţia noastră se leagă foarte mult de infrastructura catastrofală din România.
„Brăila a dat ţării mari înotătoare, precum Mocanu, Potec, Câşlaru, şi nu are un bazin modern. Este penibil! Ştiu că pute la COSR şi la federaţie şi că nu se face nimic, doar se dă din gură. La asta suntem specialişti! De ce Potec şi Florea refuză să se antreneze în România? Mulţi sportivi care sunt acum la Olimpiadă m-au solicitat să pregătesc lotul olimpic, dar nu depinde de mine. Aş fi curioasă să ştiu câţi dintre oficialii din COSR ştiu să înoate? Văd că au plecat grămadă la Beijing, ca atârnători de drapele... Să ţină drapelul ţării, să nu cumva să se rupă, că aşa e în România“, ne-a mai spus, revoltată, fosta antrenoare a Dianei Mocanu.
MĂSURI „Păcală“ şi antrenoarea sa, amendaţi cu 20.000 de euro
Nataţia, disciplină care altă dată furniza metale preţioase delegaţiei noastre, nu numai că a oferit una dintre cele mai mari deziluzii la Beijing, ci şi momentul tragicomic al întregii competiţii! Dintre cei peste 10.000 de sportivi veniţi din 200 de ţări ale lumii, românul Valentin Preda a fost singurul care a bătut calea de mii de kilometri pentru a-şi urmări propria probă (200 metri bras) la televizor! Înotătorul şi antrenoarea sa, Doina Sava, n-au ştiut la ce oră începe concursul şi au urmărit stupefiaţi, în timp ce Preda făcea recuperarea, cum colegii de concurs se aliniau la startul probei.
Viorel Păunescu, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie, s-a arătat dezamăgit de incident. „A fost o lipsă de organizare... O să aplic sancţiuni în acest caz. O să-l pun pe Preda să-şi plătească deplasarea la Beijing, dar şi pe antrenoarea lotului, Doina Sava. Dacă n-au fost atenţi, să scoată din buzunar 20.000 de euro. Nu se poate întâmpla aşa ceva!“, a declarat Păunescu pentru EVZ.
"Câţi dintre oficialii COSR ştiu să înoate? Văd că au plecat grămadă la Beijing, ca atârnători de drapele... Să ţină drapelul ţării, să nu cumva să se rupă, că aşa e în România.", Laura Sachelarie, fosta antrenoare a Dianei Mocanu
Păcală în China: „N-am ştiut la ce oră e concursul!“
BILANŢ NEGRU
Rezultatele înotătorilor români la Beijing
Dragoş Coman: locul 17 (400 metri liber, serii); locul 28 (1.500 metri liber, serii)
Răzvan Florea: locul 7 (200 metri spate, finală); locul 20 (100 metri, serii)
Ioan Gherghel: locul 14 (200 metri fluture, semifinale); locul 28 (100 metri fluture)
Valentin Preda: locul 31 (100 metri bras, serii); neprezentat la start (200 metri bras)
Norbert Trandafir: locul 43 (50 metri liber); locul 50 (100 metri liber, serii)
Ştafeta 4x100 metri mixt: locul 13 (serii)
Camelia Potec: locul 4 (800 metri liber); locul 5 (200 metri liber); locul 6 (400 metri liber)