Guvernul a adoptat o ordonanţă potrivit căreia plata ratelor la bancă poate fi amânată pentru o perioadă de maximum 9 luni, a declarat miercuri premierul Florin Cîţu, care a explicat și condițiile de obținere a acestei facilități.
Ministerul Finanțelor are în vedere continuarea amânării plății ratelor la credite și 2021, după facilitarea acestei amânări în 2020. În acest sens a pregătit un proiect de OUG, care creează posibilitatea de a solicita suspendarea plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor pentru o perioadă de maximum 9 luni atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligatiilor de plată, cât și pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate.
"Este o ordonanţă pe care o aşteaptă foarte mulţi români. Este vorba despre modificarea Ordonanţei 37 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori. Este vorba de prelungirea amânării plăţii ratelor la bancă. EBA (n.r. - EuropeanBank Authority), iniţial ne-a spus foarte clar că nu pot să fie prelungite decât pentru 9 luni de zile. A venit cu explicaţii şi acum vă putem spune că nu există limite pentru cei care pot să solicite, deci, da, maximum este 9 luni de zile.
Dacă ai avut 9 luni de zile rata amânată, nu mai poţi să o prelungeşti, dar ceilalţi pot să meargă până la 9 luni de zile şi partea bună este că sunt şi persoane care nu au făcut parte până acum, pot să aplice la această măsură", a precizat premierul într-o conferinţă de presă susținută la Palatul Victoria.
Data limită de aplicare: 15 martie 2021
Florin Cîțu a mai adăugat că solicitările pentru suspendarea plăţii obligaţiilor pot fi transmise creditorului până la data de 15 martie 2021, acesta urmând să efectueze analiza şi să emită decizia până la cel târziu 31 martie 2021.
"Condiţiile rămân cam aceleaşi, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor, încasărilor, cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară 2019-2020. Sunt aceleaşi condiţii, nu se schimbă aproape nimic, doar că prelungim perioada şi cei care au optat pentru mai puţin de 9 luni pot acum să meargă până la 9 luni de zile", a afirmat premierul.
Potrivit Hotnews, pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligatiilor de plată a fost formulată până la 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de încheiere a perioadei de amânare anterior intrării în vigoare a ordonanței, suspendarea obligațiilor de plată complementar până la maxim 9 luni se aplică prin cumularea creanței/restului de creanță aferent/e dobânzilor calculate în prima perioadă suspendată potrivit OUG nr. 37/2020 cu creanța aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată.
La creanța astfel rezultată dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare.
Datele Guvernului arată că 558.000 de români care nu aveau restanțe au cerut suspendarea plații datoriilor, în 2020, odată cu debutul crizei sanitare.