Otrăvirea râurilor, varianta britanică. 75% din râurile din UK sunt, ecologic, catastrofale

Otrăvirea râurilor, varianta britanică. 75% din râurile din UK sunt, ecologic, catastrofale

Râuri otravite. Un sondaj cuprinzând testarea râurilor pe scară largă  din Marea Britanie, a constatat că 75% dintre apele curgătoare englezești se află într-o stare ecologică precară. Ca să nu spunem îngrijorătoare. Evident, totul ca urmare a poluării directe a apei, dar și a scurgerilor de substanțe agricole.

Râurile din regiunile sud-est, inclusiv bazinul Tamisei, s-au dovedit a fi printre cele aflate în cea mai proastă stare. 89% dintre acestea nereușind să îndeplinească testele pentru o bună sănătate ecologică în aceste zone. Așa spun rezultatelor monitorizării efectuate pentru Earthwatch Europe.

E groasă, cu râurile

"Situația din jurul Londrei și a bazinului Tamisa este deosebit de gravă", a declarat Dr. Sasha Woods, director pentru știință și politici în cadrul Earthwatch Europe.

Hertfordshire și Cambridgeshire au avut cea mai proastă calitate a apei, 91%. Respectiv, 89% din râuri au prezentat niveluri inacceptabile de poluare cu nutrienți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analize prea rare

De la votul Brexit din 2016, Agenția de Mediu (EA) a redus testarea râurilor din UK în conformitate cu Directiva-cadru privind apa (DCA). Așa, de la o dată pe an, la o dată la trei ani. Ceea ce a condus la lacune în monitorizare, spun criticii.

Woods a declarat că rezultatele au făcut imperativ ca viitorul guvern să se angajeze într-o strategie națională pentru apa dulce. Ea trebuie să includă toate formele de poluare. Și să fie susținută de o organizație cu resurse adecvate.

Rezultatele reflectă constatările Oficiului pentru Protecția Mediului (OEP), care spune că majoritatea corpurilor de apă din Anglia se află într-o stare nesatisfăcătoare. Raportul a evidențiat lacunele în monitorizare ca fiind un obstacol cheie.

Bâjbâieli politice

În conformitate cu Directiva-cadru privind apa (DCA), care face parte din legislația britanică, toate râurile ar trebui să atingă o stare ecologică "bună" până în 2027. Înainte de dizolvarea parlamentului, guvernul a redus acest obiectiv la 75 %. Însă experții consideră că și așa este puțin probabil ca acest obiectiv să fie atins fără acțiuni radicale.

În 2019, doar 14 % dintre râuri erau în stare ecologică bună. Și niciunul nu îndeplinea standardele pentru o stare chimică bună.

Studul la care ne-am referit a avut loc între 7 și 10 iunie anul acesta, când mii de voluntari au măsurat calitatea apei locale, colectând mai mult de 1 300 de seturi de date. Participanții au măsurat nivelurile a doi nutrienți poluanți: nitrații și fosfații, care sunt frecvent prezenți în apele uzate tratate și netratate, precum și în îngrășămintele care se spală de pe terenurile agricole.

Nivelurile ridicate de nutrienți cauzează creșterea excesivă a plantelor și algelor, niveluri ridicate de bacterii și scăderea nivelului de oxigen din apă, ucigând plantele și animalele.

Râuri moarte

Cu cât poluarea cu nutrienți este mai gravă, cu atât un râu este mai puțin capabil să susțină viața acvatică.

Woods a declarat: "Aceste rezultate sunt cu adevărat îngrijorătoare - nu există părți ale Regatului Unit care să nu fie afectate de poluarea cu nutrienți ... râurile noastre au fost stresate din punct de vedere istoric de agricultură și constatăm că acest lucru este agravat de tratarea necorespunzătoare sau limitată a apelor uzate”.

"Există o nevoie urgentă atât de îmbunătățirea proceselor de tratare a apelor reziduale,. Dar și de reducerea poluării agricole. Asta ar  reduce amenințările la adresa sistemelor vulnerabile de apă dulce. Guvernul s-a angajat să protejeze 30% din terenuri pentru natură până în 2030 - acest lucru va fi lipsit de sens dacă râurile și pârâurile care traversează terenurile, arterele vieții, sunt bolnave", subliniază cercetătoarea.

 

articol sustinut
Revista presei