Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV! Noi ipoteze privind otrăvirea ministrului Doina Pană. Clanul Borgia din Bistrița.

Doina Pana, ministrul otravit
Autor: | | 10 Comentarii | 18899 Vizualizari

Cazul Doina Pană. Din declarația făcută de fostul Ministru al Apelor și Pădurilor, aflăm că operațiunea „de otrăvirea ei cu mercur” a implicat o „schemă elaborată la care au fost suspectați mai mulți oficiali guvernamentali, dar cercul s-a restrâns apoi doar la unul, de cea mai mare greutate”. Noi conexiuni au apărut în acest caz.

UPDATE. Doina Pană a ținut să ofere un drept la replică după dezvăluirile făcute de Evenimentul Zilei.

„În primul rând, este, într-adevăr, exclusiv deoarece nici eu și nici cei nominalizați nu știam amănuntele menționate. Articolul conține o serie de neadevăruri, scenarii imaginate și fapte inventate. Asta, în condițiile în care doar cu o zi înainte eu declarasem pentru Evenimentul Zilei ceea ce știam și adevărul despre acest caz. Prin urmare, vă rog să publicați următorul Drept la replică și vă solicit ca acesta să fie expus exact în regimul de vizibilitate de care a beneficiat articolul menționat.

În nicio împrejurare, intervenție publică sau interviu, NU am indicat vreo persoană ca fiind suspect în ceea ce privește dosarul meu aflat la DIICOT. Orice nume care a apărut în mass-media ca potențial implicat în cazul meu, reprezintă o speculație ce aparține exclusiv autorului articolului și nicidecum nu este susținut de vreo declarație ce-mi aparține.

Din respect pentru anchetatori și pentru a-i sprijini în aflarea adevărului, eu nu am făcut nicio speculație legată de acest caz. Resping cu fermitate orice interpretare care să inducă ideea că fosta mea șefă de cabinet sau oricine altcineva ar fi fost indicați de mine ca fiind implicați în acest caz.

Fiind o cercetare in rem, este firesc să fie chemate la declarații persoanele care au fost în preajma mea, însă acest lucru nu înseamnă că ele sunt vinovate!

Eu nu am învinuit nicio persoană și informez, și prin intermediul dumneavoastră pe toți cei care vor continua să susțină că am făcut acest lucru, că îmi rezerv dreptul de a-i acționa în instanță.

Am incredere că la finalul anchetei vor fi trimiși în judecată cei vinovați. Până atunci, așa cum am tăcut mai bine de un an, n-am să mai dau nicio declarație!”, este comunicatul oferit de Doina Pană.

-

Fostul ministru a declarat pentru un ziar local că șeful de cabinet de la acea vreme este suspectul principal. Potrivit surselor noastre a apărut un alt nume care ar putea intra în atenția anchetatorilor: Radu Moldovan, șeful PSD Bistrița și cel care a împins-o pe Doina Pană în poziția de ministru. Rolul acestuia nu este foarte clar, dar este un personaj cu interese majore în zona afectată de deciziile Doinei Pană.

Întrebăprile la care încearcă să răspundă anchetatorii sunt dificile, din acest motiv ancheta având o durată îndelungată: Ce-ar fi putut determina un asemenea act? Cine s-a bucurat de căderea Doinei Pană? Pe cine a incomodat ea și proiectele ei legislative de modificare a Codului Silvic? Căror interese din partid și din afara lui s-a pus ea de-a curmezișul de s-a ajuns atât de departe?

Răspunsul poate fi că inițiativele legislative propuse de Doina Pană (în special modificarea Legii nr. 46/2008) au deranjat nu doar marii exploatatorii de lemn, ci și toată încrengătura rețelei de afaceri a baronilor locali din Bistrița.

De ce din această zonă? Pentru că postul de ministru al Apelor și Pădurilor a fost în guvernarea PSD apanajul organizației de partid din Bistrița.

Doina Pană este bistrițeancă și pe unde a mers s-a înconjurat de bistrițeni de-ai ei, „de încredere”.

Istrate Ștețco, secretar de stat la Ape și Păduri din martie 2017, pe vremea când Doina Pană era ministru, este bistrițean.

Maria-Felicia Szucs, șeful de cabinet al fostului Ministru Doina Pană, tot bistrițeancă.

Ioan Deneș, cel care i-a urmat pe scaunul de Ministru, este tot bistrițean.

Pe față, toți bistrițenii ei au lăudat-o pentru ce-a făcut în timpul ultimului mandat de ministru. Președintele PSD Bistrița-Năsăud și actualul Președinte al Consiliului Județean, Radu Moldovan, un baron local, a spus la momentul în care Doina Pană și-a dat demisia:

„Nu mă bucură deloc astfel de vești, mai ales că Doina Pană a făcut multă treabă bună la ministerul pe care l-a condus. Dar, e vorba de probleme personale, de sănătate, iar în viață vin și asemenea momente când trebuie să iei decizii grele. Repet: Nu este tocmai vestea pe care o așteptam. (…) Mi-a spus de aceste probleme, știam de ceea ce urmează, dar nu e un lucru care să mă bucure, chiar sunt trist”.

Cum ar fi putut să-l bucure pe un președinte local PSD demisia unui ministru pesedist? Povestea este mult mai complexă decât pare.

Un alt baron local, Emil Iugan, un apropiat al lui Radu Moldovan și patron al grupului de firme Montana IuganSilvania MIS Grup Anieș, a ieșit public și a susținut pe față modificările Codului Silvic pe care Doina Pană a încercat să le implementeze în timpul ultimului său mandat, victimizându-se că această susținere i-ar fi adus persecuții din partea unor „instituții”, controale peste controale, care erau gata să se soldeze cu închiderea uneia din firmele sale. Dar imediat după ce Doina Pană și-a dat demisia, Emil Iugan s-a grăbit să spună (într-o declarație făcută pentru timponline.ro) că aceasta nu a reușit să schimbe nimic din situația grea a sectorului și că i-a lăsat succesorului său, Ioan Deneș, o moștenire otrăvită:

„Sunt atâtea de făcut încât nici nu ştiu cu ce să încep: să readucă Codul Silvic la forma iniţială la care a fost. După anularea modificării Codului Silvic, care a fost în vară, să modifice Regulamentul de vânzare a masei lemnoase care acum e blocat tocmai din cauza suprareglementării şi să scoată o lege a biomasei forestiere şi agricole care să suplinească criza lemnului de foc. Trebuie pusă urgent în valoare fiindcă acum, dacă nu e reglementată, putrezeşte în păduri, iar noi avem resurse să încălzim Europa, nu România, dacă sunt puse inteligent în valoare.”

Vremea rea a facut RAVAGII! Metroul, INUNDAT! HAOS in tot orasul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI