Otrăvirea în masă de la Timișoara. Omor calificat sau ucidere din culpă?

Otrăvirea în masă de la Timișoara. Omor calificat sau ucidere din culpă?

Otrăvirea în masă de la Timișoara urmată de arestarea lui Sorin Buță, patronul firmei de deratizare, m-au făcut să caut și alte cazuri în care nepăsarea criminală a unor afaceriști a dus la moartea unor oameni. Această nepăsare este crimă sau accident?

Amintindu-ne de ele putem anticipa și ce se va întâmpla cu timișoreanul care a cumpărat pe sub mână otravă letală pentru orice ființă. Nu aduc acum în discuție complicii care, surprinzător, lipsesc deocamdată din actul de acuzare: furnizorul substanței ucigătoare, cei care nu au controlat firma niciodată de la înființare, oprindu-ne acum doar asupra celui care a pus otrava în casele oamenilor.

Cazurile aproximativ asemănătoare pe care le-am găsit s-au consumat în Dragalina și Comarnic. Idetificați, autorii otrăvirilor în masă au fost trimiși în judecată, unii fiind deja condamnați definitiv. Contrar așteptărilor publice, sentințele nu sunt comparabile cu cele pentru omor.

Cârciumarul din Comarnic judecat pentru omor calificat

Sorin Buță este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice. Prima acuzație care i se aduce este discutabilă din punctul de vedere al gravității. Se pune întrebarea: când mânuiești printre oameni o armă letală, pentru că substanța folosită la dezinsecție este mortală pentru oameni, mai este ucidere din culpă? Până nu de mult practica judecătorilor era că, dacă folosești o armă letală se presupune că îți asumi consecințele. De exemplu, dacă tragi cu o pușcă spre o persoană ești acuzat de tentativă la omor, chiar dacă nu îl nimerești.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încadrarea lui Buță merită a fi legată de un caz petrecut în Comarnic, județul Prahova. Ion Bârlică, un cârciumar local, a fost trimis în judecată pentru uciderea a cinci persoane. În 2015, el a cumpărat de pe piața neagră un bidon de 20 de litri de ”tărie”, pe care a vândut-o apoi drept vodcă. Băutura era alcool metilic.

Inițial, Judecătoria Sinaia l-a condamnat pe Bârlică la cinci ani de închisoare cu executare pentru înlocuirea și falsificarea de alimente ori alte produse și ucidere din culpă.

Procesul a ajuns până la Curtea de Apel Ploiești și aici decizia a fost casată și s-a hotărât rejudecarea cazului, dar cârciumarul era acuzat acum de omor calificat!

Procesul este încă pe rol.

Condamnați definitiv pentru ucidere din culpă

În primăvara lui 2016, Curtea de Apel București i-a condamnat definitv pe Dan Tănase și Dănuș Gălămuj. Cei doi au vândut în toamna-iarna 2014-2015 alcool contrafăcut prin firma Alemiran Comercial, în magazinele sătești din Dragalina și Tudor Vladimirescu. Numărul oficial al victimelor a fost de 4 morți și 8 comatoși.

S-a vorbit despre 12 morți, existând câteva cazuri de morți suspecte în care nu s-au efectuat autopsii și altele în care nu s-au prelevat probe de laborator.

Dan Tănase a fost condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și falsificarea sau substituirea de produse alimentare. Pentru aceleași infracțiuni, Dan Gălămuj a primit 9 ani și 2 luni de detenție.

După cum se vede, păstrând în atenție diferențele dintre cele trei cazuri, folosirea unei substanțe despre care știi că e nocivă e încadrată diferit de instanțele românești, lucru obișnuit la noi, practica neunitară fiind deseori reclamată.