Cu siguranță, Vladimir Putin ar trebui să ofere un bonus pentru munca periculoasă adversarilor săi politici și jurnaliștilor care acoperă politica rusă. Principalul oponent al lui Putin, Alexei Navalnîi, este în stare critică.
După tergiversări suspecte, autoritățile din Rusia au permis transportarea lui Navalnîi, aflat în comă, în Germania. Potrivit apropiaților săi, el a fost victima unei tentative de otrăvire.
Inițial, medicii ruși nu au autorizat transferul lui Navalnîi, invocând că această operațiune i-ar pune viața în pericol.
O tergiversare pentru ca urmele otrăvirii să dispară, au acuzat apropiații lui Navalnîi.
Activistul anticorupție este vizat în mod regulat de autoritățile ruse: închisoare, atacuri fizice, percheziții.
Deținerea sa în 2012 și 2014 a fost, de asemenea, condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe care a considerat-o motivată politic.
În timp ce Moscova îi dorește lui Navalnîi „o recuperare rapidă”, spitalizarea sa recentă amintește de lista lungă de opozanți ai Kremlinului uciși de glonț sau otrăviți.
În ultimii cincisprezece ani, mai multe persoane din opoziție, jurnaliști, avocați și apărători ai drepturilor omului au fost otrăviți, împușcați sau găsiți morți în condiții suspecte.
Cazul dramatic al Annei Politkovskaia este numai un exemplu despre ce soartă pot avea în Rusia cei care deranjează puterea.
Această faimoasă jurnalistă a fost asasinată (împușcată) în holul clădirii sale de apartamente din Moscova, la 7 octombrie 2006, ziua de naștere a lui Vladimir Putin.
În iunie 2014, cinci bărbați, din care patru ceceni, au fost condamnați la pedepse cuprinse între 12 și 20 de ani de închisoare. Dar comanditarul crimei nu a fost identificat niciodată.
În iulie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rusia pentru investigarea defectuoasă a asasinării jurnalistei.
Anna Politkovskaia (48 de ani), a fost cunoscută pentru investigațiile sale despre abuzuri și încălcări ale drepturilor omului săvârșite de armata rusă în Cecenia.
Jurnalista a lucrat pentru ziarul independent Novaïa Gazeta, unde mai mulți jurnaliști au fost uciși.
Alt caz celebru este cel al lui Alexandr Litvinenko. Acest fost agent FSB (fost KGB) a fost otrăvit la Londra cu Poloniu-210, un agent extrem de radioactiv, la 1 noiembrie 2006, după cum confirmă un raport de 328 de pagini al justiției britanice.
Litvinenko a murit 23 de zile mai târziu, lăsând o scrisoare postumă în care îl acuza pe Vladimir Putin de moartea sa.
Ancheta publică din Regatul Unit a ajuns la concluzia, la 21 ianuarie 2016 , că statul rus a fost implicat în asasinarea lui Litvinenko.
Andrei Lugovoi, fost agent KGB, acum membru al parlamentului, și omul de afaceri Dmitri Kovtun, care l-a întâlnit pe Alexandr Litvinenko în ziua otrăvirii sale, au fost desemnați ca autorii crimei.
Asasinatul a fost „probabil aprobat” de Vladimir Putin, afirmă raportul britanic.
Cei doi suspecți și-au susținut mereu nevinovăția și, fără aprobarea Moscovei, nu a avut loc încă un proces.
Litvinenko, care și-a exprimat public criticile față de Vladimir Putin și a iritat FSB cu dezvăluirile sale, a plecat în exil în Marea Britanie cu șase ani înainte de moartea sa.
La 19 ianuarie 2009, în plină zi, în centrul Moscovei, jurnalista Anastasia Baburova și activistul pentru drepturile omului Stanlsiav Markelov au fost împușcați mortal.
Anastasia Baburova a lucrat pentru ziarul Novaia Gazeta, în timp ce Stanislav Markelov, avocat, a apărat familia unui cecen de 18 ani răpit și ucis în 2000 de colonelul rus Iuri Budanov.
El îl apăra și pe jurnalistul Mihail Beketov, care a murit câteva luni mai târziu după ce a fost agresat fizic.
La 15 iulie 2009, jurnalista cecenă Natalia Estemirova a fost răpită în apropiere de blocul său din Groznîi, capitala Ceceniei. La scurt timp a fost găsită moartă, cu trupul ciuruit de gloanțe.
Natalia Estemirova a lucrat în special la anchete privind abuzuri, dispariții și încălcări ale drepturilor omului în regiunea Groznîi.
De asemenea, colaborase cu Anna Politkovskaia, ucisă cu trei ani mai devreme. De atunci, rudele sale și asociațiile pentru drepturile omului au cerut mereu autorităților o anchetă imparțială în acest caz.
Alt caz este cel al lui Serghei Magnițki. Avocat, el lucrat pentru un fond de investiții occidental cu sediul în capitala Rusiei, Hermitage Capital.
După ce a denunțat un caz vast de corupție în valoare de 300 de milioane de euro, efectuat conform acestuia de către poliție și serviciile fiscale ruse, el a fost arestat la Moscova în 2008. Aruncat în închisoare, a murit la 16 noiembrie 2009 în condiții suspecte.
Oficial, moartea sa s-a datorat „neglijenței”, dar un raport al Consiliului consultativ pentru drepturile omului din Rusia a concluzionat că Serghei Magnițki a fost bătut în repetate rânduri și lipsit de tratamente medicale.
Ulterior, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rusia pentru ancheta sa superficială în acest caz.
Pe această listă se află și Mihail Beketov, redactor șef al ziarului Khimkinskaya Pravda, în orașul Kimki, nu departe de Moscova.
Mihail Beketov a fost agresat fizic în noiembrie 2008. A ieșit după câteva luni din comă dar, suferind de sechele ireversibile, jurnalistul a murit la 8 aprilie 2009 într-un spital din Moscova. Mihail Beketov a anchetat un proiect de autostradă, suspectând acte de corupție.
În 2015, Boris Nemțov, fost vice prim-ministru și lider al unei mișcări de opoziție a decedat după ce a fost împușcat de patru ori în spate, la mică distanță de Kremlin.
În 2017, cinci ceceni au fost condamnați pentru asasinat la pedepse cuprinse între 11 și 20 de ani cu închisoarea.
Comanditarul crimei nu a fost identificat. Cei apropiați lui Boris Nemtsov l-au desemnat pe liderul cecen Ramzan Kadîrov.
Istoricul și jurnalistul Vladimir Kara-Murza a fost otrăvit de două ori, în mai 2015 și în februarie 2017. De fiecare dată, Vladimir Kara-Murza a intrat în comă.
Medicii au afirmat că a fost otrăvit cu o substanță toxică necunoscută.
La 36 de ani, Vladimir Kara-Murza a devenit cunoscut după ce a cerut în mod regulat Uniunii Europeane și Statele Unite să emită sancțiuni împotriva anturajului lui Vladimir Putin.
Nu în ultimul rând, fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost găsiți în stare de inconștiență la 4 martie 2018, pe o bancă în Salisbury, oraș din sud-vestul Angliei, unde trăia Serghei Skripal.
Internați în spital, cei doi au scăpat cu viață. La câteva zile de la spitalizare, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice confirmase suspiciunile britanicilor: cei doi au fost otrăviți cu Noviciok, o substanță neurotoxică dezvoltată încă de pe vremea URSS.
Doi suspecți au fost identificați la Londra, desemnați ca agenți ai GRU (serviciul rus de informații militare). Vladimir Putin a spus că sunt doar simpli civili. Încă nu a avut loc niciun proces, Rusia refuzând extrădarea lor.
În 2006, Serghei Skripal a fost acuzat de Kremlin de înaltă trădare pentru că a vândut informații serviciilor secrete britanice.
El a fost condamnat la 13 ani de închisoare, înainte de a se muta în Anglia în timpul unui schimb de prizonieri între Londra, Moscova și Washington.