Otrava și glonțul. Alexei Navalnîi și lista opozanților lui Putin eliminați

Otrava și glonțul. Alexei Navalnîi și lista opozanților lui Putin eliminați

Cu siguranță, Vladimir Putin ar trebui să ofere un bonus pentru munca periculoasă adversarilor săi politici și jurnaliștilor care acoperă politica rusă. Principalul oponent al lui Putin, Alexei Navalnîi, este în stare critică.

Cazul dramatic al Annei Politkovskaia este numai un exemplu despre ce soartă pot avea în Rusia cei care deranjează puterea.

Această faimoasă jurnalistă a fost asasinată (împușcată) în holul clădirii sale de apartamente din Moscova, la 7 octombrie 2006, ziua de naștere a lui Vladimir Putin.

În iunie 2014, cinci bărbați, din care patru ceceni, au fost condamnați la pedepse cuprinse între 12 și 20 de ani de închisoare. Dar comanditarul crimei nu a fost identificat niciodată.

Ne puteți urmări și pe Google News

În iulie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rusia pentru investigarea  defectuoasă a asasinării jurnalistei.

Anna Politkovskaia (48 de ani), a fost  cunoscută pentru investigațiile sale despre abuzuri și încălcări ale drepturilor omului săvârșite de armata rusă în Cecenia.

Jurnalista a lucrat pentru ziarul independent Novaïa Gazeta, unde mai mulți jurnaliști au fost uciși.

Alt caz celebru este cel al lui Alexandr Litvinenko. Acest fost agent FSB (fost KGB) a fost otrăvit la Londra cu Poloniu-210, un agent extrem de radioactiv, la 1 noiembrie 2006, după cum confirmă un raport de 328 de pagini al justiției britanice.

Litvinenko a murit 23 de zile mai târziu, lăsând o scrisoare postumă în care îl acuza pe Vladimir Putin de moartea sa.

Ancheta publică din Regatul Unit a ajuns la concluzia, la 21 ianuarie 2016 , că statul rus a fost implicat în asasinarea lui Litvinenko.

Andrei Lugovoi, fost agent KGB, acum membru al parlamentului, și omul de afaceri Dmitri Kovtun, care l-a întâlnit pe Alexandr Litvinenko în ziua otrăvirii sale, au fost desemnați ca autorii crimei.

Asasinatul a fost „probabil aprobat” de Vladimir Putin, afirmă raportul britanic.

Cei doi suspecți și-au susținut mereu nevinovăția și, fără aprobarea Moscovei, nu a avut loc încă un proces.

Litvinenko, care și-a exprimat public criticile față de Vladimir Putin și a iritat FSB cu dezvăluirile sale,  a plecat în exil în Marea Britanie cu șase ani înainte de moartea sa.