OTRAVĂ în mâncare, flori CONTAMINATE sau un ASASIN TOXIC în bagaj? Ce știm despre ATACUL asupra agentului dublu Serghei Skripal
- Codrin Dobrescu
- 16 martie 2018, 11:34
După 13 zile de la otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, tensiunile sunt la cote maxime între Marea Britanie și Rusia, având în vedere opinia administrației britanice cu privire la vina Moscovei în cazul acestui atac. Totuși, după jumătate de lună, anchetatorii elaborează ipoteze după ipoteze, dar nu par a fi mai aproape de a elucida misterul, scrie presa britanică.
Teoriile anchetatorilor din marea Britanie au inclus, în diferite momente ale investigației, otrăvirea mâncării, contaminarea unui buchet de flori cu substanța mortală „Noviciok” sau plasarea neurotoxinei pe mânerul de la portiera mașinii lui Skripal, potrivit Daily Mail.
În prima zi a anchetei, polițiștii au invesigat posibilitatea ca agentul și fiica lui să fi fost direct stropiți cu substanța letală. După patru zile, teoria principală se învârtea în jurul otrăvirii băuturii sau mâncării celor doi, aducând locațiile Zizzi și The Mill din Salisbury din nou în prim-plan.
În a șasea zi, o ipoteză nouă se impune, sugerând că Skripal a fost otrăvit printr-o scrisoare plasată în cutia poștală. La o zi după, agenții încep deshumarea soției agentului dublu, susținând că este posibil ca otrava să fi fost într-un buchet de flori.
În a zecea zi a anchetei, autoturismul BMW al spionului este cercetat pentru a se stabili dacă agentul neurotoxic putea să fie împrăștiat prin sistemul de ventilație. În acest context, se cercetează și mânerele portierei mașinii.
Agentul neurotoxic de uz militar cu care a fost otrăvit fostul spion rus Serghei Skripal la 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei) ar fi fost plasat în valiza fiicei acestuia înainte ca ea să plece de la Moscova spre Marea Britanie, relatează The Telegraph, citând surse, potrivit agerpres.ro.
În prezent, anchetatorii britanici cercetează versiunea potrivit căreia toxina a fost impregnată într-un articol de îmbrăcăminte, într-unul de cosmetică sau într-un cadou care a fost deschis în casa lui Skripal din Salisbury, conform surselor citate de The Telegraph.
Marea Britanie susţine că agentul neurotoxic cu care a fost contaminat de asemenea un poliţist care le venise în ajutor celor doi Skripal este o substanţă letală de tipul „Noviciok”, dezvoltată pentru prima oară de armata sovietică.
Incidentul a fost considerat de Londra ca fiind prima utilizare ofensivă a unei astfel de arme pe teritoriu occidental după cel de-al Doilea Război Mondial. Marea Britanie a atribuit Moscovei responsabilitatea şi a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi, care, potrivit ei, sunt de fapt spioni ce activează sub acoperire diplomatică la Ambasada Rusiei din Londra, dându-le termen de o săptămână ca să părăsească teritoriul britanic.
Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi în stare inconştientă pe o bancă lângă un centru comercial din Salisbury şi de atunci se află în stare critică.
Iulia Skripal s-a îmbarcat la 3 martie la Moscova pentru zborul spre Londra, conform poliţiei antitero britanice.