Legumele și fructele cele mai toxice. Experții fitosanitari au analizat peste 1300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase. Printre cele mai periculoase sunt mărarul, salata și roșiile. Raportul a fost realizat de Autoritatea Națională Fitosanitară, după ce au fost analizate probe din marile bazine legumicole din sudul țării.
Legumele și fructele cele mai toxice de pe piețele românești
Cele mai periculoase sunt mărarul și salata. 67% dintre probele luate la acestea indicând prezența pesticidelor. La roșii cu 64% din probe indicând substanțe periculoase pentru sănătate.
Așadar, o analiză a Autorității Naționale Fitosanitare arată că în peste 40% din legumele românești sunt urme de pesticide. La unele produse cantitățile de substanțe periculoase au fost cu mult peste nivelul maxim admis. Mărarul, salata și roșiile sunt cele mai tratate legume, arată raportul.
Legumicultorii din România spun că aceste legume nu sunt din România: „Dacă s-au găsit la mărar și pătrunjel, e clar că provin din Turcia”.
Ce spun medicii despre aceste legume toxice
Radu Țincu, medic primar cu specializare dublă, ATI și toxicologie, a explicat că expunerea îndelungată la aceste pesticide are impact pe termen lung și mediu. Mai exact, poate duce la apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcților endocrine.
Potrivit medicului, studiile au arătat în ultimii 10-15 ani că expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative. Medicul a recomandat ca legumele și fructele să fie spălate foarte bine, timp de câteva minute, înainte de a fi consumate.
Reziduurile de pesticide pe care experții fitosanitari le-au găsit în legume sunt: azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid și piraclostrobin.
Organizația Mondiala a Sănătății ne recomandă să limităm aportul de reziduri din pesticide prin decojirea sau spălarea fructelor și a legumelor.
Legumele pline de substanțe toxice poate duce la apariția leucemiei
Probele analizate provin din marile bazine legumicole din sudul țării, iar în 67% din probele de mărar și salată și în 64% din probele de roșii s-au găsit pesticide. În raport s emai arată că din numărul total de 2.989 probe analizate, 2.122 au fost probe de legume. Iar 592 probe de fructe și 275 probe de cereale.
„28 de probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maximă admisă (LMA), conform cu limitele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală și animală, cu modificările și completările ulterioare. Din numărul total de 2.989 probe analizate, 2.122 au fost probe de legume, 592 probe de fructe și 275 probe de cereale“, a transmis Autoritatea Națională Fitosanitară.