Otilia Cinteză, profesor Bologna: "Mai bine o universitate bună de la noi decât una proastă din afară"

Otilia Cinteză, profesor Bologna: "Mai bine o universitate bună de la noi decât una proastă din afară"

Unul dintre "cei mai tari profi" ai anului vorbeşte despre regulile de alegere a facultăţii.

Otilia Cinteză, profesor al Facultăţii de Chimie din Bu­cureşti, premiată anul acesta în cadrul Galei "Profesorului Bologna", o distincţie pe care o primesc cei mai iubiţi profesori, vorbeşte despre viaţa de student, despre capcanele care-i pot îndepărta pe tineri de meserie şi de regulile după care ar trebui aleasă facultatea.

Evz: Ce credeţi că i-a făcut pe studenţi să vă nominalizeze la titlul "Profesor Bologna"? Otilia Cinteză: Cred că au văzut dorinţa mea de a deschide o nouă perspectivă asupra acestui domeniu care, în momentul de faţă, nu are o reputaţie prea bună în România. Asta e întrebarea momentului: Ce faci mai departe cu diploma? Pentru că eu predau ceea ce cercetez, sunt ancorată în realităţile economice. Lucrez cu companii mari, şi-atunci studenţii sunt motivaţi să înveţe dacă îi angrenez într-un proiect real.

Ce părere aveţi de faptul că multe dintre universităţi revin la forma admiterii pe bază de examen? Admiterea cu diploma de Bac merge pe principiu "intră cine vrea, iese cine poate". Asta funcţionează în America, unde tinerii se orientează profesional încă din liceu, pe baza recomandărilor profesorilor şi a unor teste psihologice şi află exact ce înclinaţii au, iar rata de insucces la terminarea facultăţii e foarte mică. La noi, vin la facultăţi pentru care nu sunt pregătiţi şi abandonează pe parcurs. Singura şansă de a evalua capacităţile unor copii e un examen onest, în materiile de specialitate. La Medicină, de exemplu, se învaţă mii de pagini. Dacă nu pot să dea un examen consistent, nu vor putea trece de cei şapte ani de facultate. De ce ar alege un absolvent de liceu să studieze în ţară şi nu în străinătate? Ar fi mult mai util să studieze într-o universitate bună din România, decât într-una proastă din străinătate. Avem bursieri la universităţi de elită, dar oamenii aceia sunt aproape genii. Ceilalţi, pot merge câteva semestre la facultăţi eu­­ropene, prin programele edu­caţionale de genul Erasmus. Ori­cum, angajatorii nu se mai lasă păcăliţi de o diplomă. Nici măcar companiile mari. Acel act te ajută cel mult să obţii un prim job, contează însă ce ştii să faci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de benefic este un job în timpul studenţiei? Depinde de facultate. Unele permit mai mult studiu individual şi lasă timp de job. Nu e cazul însă la Chimie, o facultate grea care presupune multe ore de practică în laborator, la fel şi la Medicină. Acolo contează fiecare prezenţă, fiecare lecţie. Care credeţi că e cel mai mare câştig al studenţiei? Facultatea e ca viaţa, îţi faci experienţa cu mâna ta. E ca un incubator care permite dezvoltarea capacităţilor lor creatoare, o atmosferă de emulaţie intelectuală pe care n-o găseşti nicăieri în altă parte. Tinerii au şansa de a întâlni profesionişti alături de care să crească. Top 3 criterii de alegere a facultăţii Profesorul Otilia Cinteză le recomandă tinerilor ca, atunci când îşi aleg facultatea, să fie atenţi la câteva elemente-cheie:

1. Să nu se lase amăgiţi de marketing. "Vorbim de reclama agresivă făcută de instituţiile de învăţământ de o calitate îndoielnică". 2. Să caute orare şi programe consistente. "Aceste informaţii sunt pe site-urile facultăţilor. Asiguraţi-vă că există stagii de practică!" 3. Să ţină cont de piaţa muncii. "Facultatea trebuie să permită ulterior angajarea", crede Otilia Cinteză. 91 de dascăli au fost premiaţi, în acest an, la Gala Profesorului Bologna "Angajatorii pot fi păcăliţi o singură dată! Poţi să fii absolventul celei mai performante universităţi din afară, contează numai ce ştii să faci", crede profesorul Otilia Cinteză.

CARTE DE VIZITĂ

Otilia Ludmila Cinteză, profesor de Chimie

  • Conferenţiar doctor la Univeristatea Bucureşti
  • Este Doctor în Ştiinţe exacte şi membru al societăţii Române de Cosmetologie
  • Are 52 de ani şi este cadru didactic din 1992.

Citiţi şi:

  • Bătaie pe locurile de la buget: gratuitate pentru 62.000 de studenţi"
  • Acte şi bani ceruţi la înscriere
  • Concurenţă mare la Limbi străine, minimă la Fizică
  • Noutăţile anului: granturi de studii şi admitere după reguli mai dure
  • Burse pentru cei mai buni
  • Pregăteşte-te inteligent pentru examene
  • Opţiuni de top pentru candidaţi de top
  • Otilia Cinteză, profesor Bologna: "Mai bine o universitate bună de la noi decât din afară"