Republica Moldova ar putea să scape în timpul apropiat de prezenţa militarilor ruşi pe teritoriul său. Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) face, în premieră, a lansat un apel privind transformarea actualei misiuni de menținere a păcii din zona de securitate de pe Nistru într-o misiune civilă multilaterală, sub un mandat internațional recunoscut, care „să reflecte nevoile reale de pe teren”. Totodată, OSCE îndeamnă Rusia să-și retragă militarii și stocurile de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova.
Rusia, să-şi retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova
Apelul a fost lansat în cadrul sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE care a avut loc în perioada 30 iunie - 4 iulie la Vancouver. În cadrul sesiunii, a fost adoptată și o rezoluție privind situația din Republica Moldova.
Totodată, Adunarea Parlamentară a OSCE îndeamnă Federația Rusă să-și retragă trupele militare și stocurile de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu dispozițiile constituționale de neutralitate și în conformitate cu deciziile relevante ale OSCE din 1999 la Summit-ul de la Istanbul, precum și cu Adunarea Generală a ONU rezoluția 72/282.
Adunarea Parlamentară a OSCE mai subliniază că scopul principal al procesului de soluționare a conflictului transnistrean este de a obține o soluție cuprinzătoare, pașnică și durabilă bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.
Iniţiativa OSCE, o premieră pentru Republica Moldova
„Pentru prima dată, delegații au invitat toți actorii relevanți să inițieze discuții politice cu scopul de a transforma actuala misiune de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală, sub un mandat internațional recunoscut, care să reflecte nevoile reale de pe teren. Suplimentar, membrii AP a OSCE recunosc că conflictul din regiunea transnistreană a Republicii Moldova continuă să reprezinte o amenințare serioasă la adresa securității și stabilității în zona OSCE, iar discuțiile în formatul de negocieri 5+2 sunt suspendate ca urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. AP OSCE își reafirmă angajamentul de a ajunge la o soluție pașnică, cuprinzătoare și durabilă a acestui conflict prelungit, cu respect deplin pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, comunică Promo-Lex”, se arată într-un comunicat al Suplimentar, membrii AP a OSCE recunosc că conflictul din regiunea transnistreană a Republicii Moldova continuă să reprezinte o amenințare serioasă la adresa securității și stabilității în zona OSCE, iar discuțiile în formatul de negocieri 5+2 sunt suspendate ca urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. AP OSCE își reafirmă angajamentul de a ajunge la o soluție pașnică, cuprinzătoare și durabilă a acestui conflict prelungit, cu respect deplin pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, se arată într-un comunicat al Promo-Lex, o organizaţiede la Chişinău, militantă pentru apărarea drepturilor omului în Transnistria.
Atât autorităţile de la Chişinău, cât şi cele de la Moscova, nu au comentat deocamdată Rezoluţia OSCE.