OSCE: Aproape 100 de ziarişti în închisorile din Turcia

OSCE: Aproape 100 de ziarişti în închisorile din Turcia

Circa 95 de jurnalişti sunt actualmente deţinuţi în Turcia, mult mai mulţi decât în China sau Iran, conform unui studiu publicat astăzi de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această situaţie şi a făcut apel la autorităţile turce să modifice legislaţia în vigoare pentru mass-media.

“Numărul de jurnalişti închişi în Turcia a crescut de o manieră semnificativă în ultimii ani. Această situaţie este îngrijorătoare şi suscită o atenţie imediată şi o acţiune rapidă din partea autorităţilor", a explicat reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic, citată de AFP.

Conform studiului efectuat de organizaţia internaţională, numărul jurnaliştilor închişi s-a dublat practic într-un an, trecând de la 57 la 95. Această cifră “ridică semne de întrebare serioase asupra legii şi politicii în raport cu jurnalismul şi libertatea de exprimare în Turcia", a continuat Dunja Mijatovic.

Oficialul OSCE s-a declarat preocupată de faptul că “ameninţarea închisorii s-ar putea traduce printr-o autocenzură şi mai importantă". “Legea trebuie modificată, astfel încât jurnaliştii să nu mai fie închişi pentru că îşi fac munca. Cei care sunt actualmente în închisoare trebuie eliberaţi", a insistat dna Mijatovic. Potrivit studiului OSCE, detenţia preventivă este adesea prelungită pentru jurnalişti, care riscă pedepse lungi de închisoare.

Articole din legea antiterorism sunt cel mai adesea invocate pentru acţionarea în justiţie a jurnaliştilor. În context, Dunja Mijatovic a recunoscut dreptul legitim al guvernului turc de a lupta împotriva terorismului. “Cu toate acestea, realizarea unor reportaje obiective pe toate temele, mai ales cele sensibile precum terorismul, este o parte fundamentală a unei societăţi democratice, iar jurnaliştii joacă un rol indispensabil în ceea ce priveşte informarea populaţiei", a conchis ea.

Potrivit publicaţiei germane Der Spiegel, 68 dintre jurnaliştii încarceraţi sunt de origine kurdă. Alţi 6.000 de kurzi, primari, politicieni şi activişti se află în prezent în închisorile din Turcia. În multe cazuri, aceştia au fost arestaţi pentru simplul fapt că au folosit cuvinte interzise, precum Kurdistan.

Ne puteți urmări și pe Google News