OSCARURILE ROMÂNILOR

OSCARURILE ROMÂNILOR

TALENT. Jean Negulesco este unul dintre artiștii cu origini românești remarcați de Academia Americană.

Jean Negulesco este probabil cel mai cunoscut român de la Hollywood, a cărui „stea” pe faimosul Bulevard din Los Angeles, „Walk of Fame”, amintește posterității de importanța acestuia în cinematografie, chiar dacă a ratat Premiul Oscar.

În 1948, regizorul, născut ca Ioan Negulescu în Craiova, a fost nominalizat la premiul Academiei pentru regia filmului „Johnny Belinda”. Pelicula, nominalizată la 12 Oscaruri, a câștigat în cele din urmă doar unul singur, cel pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal, adjudecat de Jane Wyman.

Opera regizorală a lui Negulesco cuprinde în jur de 40 de filme, printre care și celebrele „Cum să te măriți cu un milionar” (1953), cu Marilyn Monroe și Lauren Bacall, sau „Humoresque” (1946), cu Joan Crawford.

Ultimele producții regizate de român, din 1970, au fost „Hello-Goodbye” și „The Invincible Six”, cu Stuart Whitman. Negulesco, care a murit în urma unui atac de cord în 1993, în Spania (unde se stabilise în anii ’60), s-a dedicat în ultimii ani ai vieții pasiunii sale din tinerețe, pictura. Zilele trecute, casa de licitație Bill Hood&Sons Art din Florida a scos la vânzare o pictură cu titlul „Floral Still Life”, din seria „Ame rican 1993”, semnată de Negulesco și probabil realizată în anul morții sale.

Prețul tabloului, care măsoară 20 cm pe 16 cm, este estimat între 4 și 6 mii de dolari. Cartea „Vanity Fair’s Tales of Hollywood”, apărută la finele lui 2008 în Statele Unite și care face incursiune în „istoria de culise” a câtorva producții de referință din Cetatea Filmului, dedică un capitol peliculei „The Best of Everything”, regizată de Negulesco în 1959.

Robert Dornhelm, printre nominalizați

În anii în care Negulesco își cimenta locul printre cei mai solicitați regizori ai studiourilor hollywoodiene, la Timișoara se năștea, în 1948, regizorul Robert Dornhelm. Filmul documentar pe care acesta l-a realizat colaborând cu Grace Kelly, „The Children of Theatre Street”, a fost nominalizat la Oscar în 1978, dar, din păcate, a ratat mult-râvnitul trofeu, în favoarea documentarului „Who Are the DeBolts? And Where Did They Get Nineteen Kids?”, regizat de John Korty.

Într-un interviu acordat „Evenimentului zilei”, anul trecut, cu ocazia premierei celui mai recent film al său, ecranizarea operei „La Boheme”, cu Anna Netrebko și Rolando Villazon, regizorul a declarat că, dacă ar lua vreodată un Oscar, „premiul ar fi și pentru România”. Dornhelm a fost descris de Grace Kelly, de care l-a legat o lungă prietenie după colaborarea de succes, ca fiind „cel mai dur tip sensibil” pe care actrița-prințesă l-a întâlnit vreodată.

Într-adevăr, regizorul stabilit astăzi în Statele Unite dovedește că este un om sensibil și optimist, a cărui muncă este un compliment la adresa cinematografiei din țara sa natală: „România își va primi Oscarul, prin mine sau prin altcineva. Cinematografia română înflorește și e foarte bună, are șanse”, spunea el.

APRECIAT. Actorul Edward G. Robinson (aici alături de actrița Joan Bennett, în filmul „Woman in the Window”) a primit, postum, Oscarul pentru întreaga activitate (foto: Northfoto)

ÎNVINGĂTORI

Edward G. Robinson, născut la București, a primit un Oscar în 1973

Născuți în România și rămași necunoscuți, cel puțin ca nativi români, deși opera lor artistică a fost răsplătită cu Premiul Oscar, ar fi scenariștii Arthur Caesar, I.A.L. Diamond sau actorul Edward G. Robinson. Caesar s-a născut în București în 1892, iar pentru scenariul filmului „Manhattan Melodrama” (1934), cu Clark Gable, a câștigat unul dintre adoratele trofee. I.A.L. Diamond a fost un alt scenarist laureat al Premiului Oscar în anul 1961 pentru filmul „Apartamentul”, regizat de Billy Wilder, cu Jack Lemmon și Shirley MacLaine.

Cu celebrul regizor Wilder, Diamond a colaborat la mai mult de zece filme. Scenaristul s-a născut ca Itek Domnici în 1920, în Ungheni, pe atunci județul Iași. Prima pasiune a sa a fost matematica, motiv pentru care prescurtarea de la care îi rezultă prenumele provine de la „Interscholastic Algebra League”, o grupă căreia îi aparținea tânărul Itek în timpul școlii. Actorul Edward G. Robinson, născut în București în 1893, a fost răsplătit cu un Oscar de onoare postum în anul 1973, la numai două luni după moartea sa. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numără cele din filmele „Tampico” (1944), „House of Strangers” (rol pentru care a câștigat un premiu la Cannes în 1945) sau „The Cincinnati Kid” (1965), cu Steve McQueen.

SUCCES

Au mizat pe Cary Grant

Cu o nominalizare la Premiul Oscar a intrat în istoria cinematografiei și Bella Cohen Spewack. Scenarista, născută în București, în 1899, a fost nominalizată la Oscar, la categoria Cel mai bun scenariu, pentru filmul „My Favorite Wife”, cu Cary Grant, din 1940. Autoarea a fost căsătorită cu scenaristul Samuel Spewack, cu care a colaborat și pe plan profesional. Cei doi, Sam și Bella, sunt și autorii piesei de teatru „My Three Angels”, care se joacă în continuare cu succes pe scenele Americii. Co media este montată în acest sezon pe scena „Theatre On The Ridge” din orașul Paradise, din California.

Votaţi aici ce film românesc credeţi că ar fi meritat Oscarul.

CITIȚI MAI MULTE DESPRE FILMELE NOMINALIZATE LA PREMIILE OSCAR ȘI ALTE DETALII DESPRE CEREMONIA DIN ACEST AN.

Ne puteți urmări și pe Google News