Evenimentul Zilei > Social > Ortodocșii au intrat, de astăzi, în Postul Crăciunului. Prețuri costisitoare pentru produsele vitale
Ortodocșii au intrat, de astăzi, în Postul Crăciunului. Prețuri costisitoare pentru produsele vitale

Ortodocșii au intrat, de astăzi, în Postul Crăciunului. Prețuri costisitoare pentru produsele vitale

Începând de astăzi, 15 noiembrie, ortodocșii au intrat în Postul Crăciunului. Și prețurile produselor pentru această perioadă au crescut foarte mult, din cauza inflației.

Românii care țin Postul Crăciunului s-au pregătit deja pentru acest mare eveniment care începe astăzi. Există pe piață o varietate de produse care țin locul lactatelor sau mezelurilor. În afară de clasicele fructe și legume. Pe de altă parte, alternativele vegetale la carne sunt destul de costisitoare.

Care sunt soluțiile alimentare pentru românii care țin Postul Crăciunului

O româncă ieșită la cumpărături vorbește despre meniul de post și despre toate produsele ale căror prețuri au crescut simțitor. „Orez cu legume, mâncare de cartofi, paste cu sos… Sunt, avem ce să mâncăm. S-au scumpit toate. Legumele sunt și ele scumpe față de anul trecut, merele la fel. Astea toate sunt scumpe”, a spus femeia pentru Digi 24.

„Eu prefer piața, pentru că mai găsim lucruri poate cum erau odată. Prețurile pentru fructe și legume în piață sunt mai mici, dacă știi cum să te uiți, depinde cât cumperi. Aici vedem conopidă la 1 leu kg”, a afirmat un alt cumpărător pentru sursa citată. În acest timp, producătorii se plâng pentru că, în ultima vreme, au vândut mai puțin, chiar dacă au mai scăzut din preț. De multe ori ajung să arunce marfa pentru că nu sunt cumpărători. Acum, anticipează că, odată cu începerea postului, vor avea mai mulți clienți.

„5 lei morcovul, 10 lei țelina, 1 leu verdeața, dar nu se vând”, se plânge Viorica, un producător din Văleni, județul Dâmbovița. „E greu, lăsăm marfa la preț mai mic și o dăm pe ce-o dăm, că iar să o duci acasă, cu benzină? Ce îi faci?”, a spus o vânzătoare.

Iată o listă de cumpărături de post

Orez (1kg) – 7 lei kg
Paste făinoase (500g) – 6 lei
Tofu 10 lei
Pate vegetal 3 lei
Salam soia 300 g – 9 lei
Lapte vegetal – 12 lei
Zacuscă de vinete (500g) – 13 lei
Iaurt vegetal (150g) – 6 lei
Fasole – 10 lei
Linte – 6,6 lei
Ciuperci (300g) – 7 lei
Măsline (500g) – 8 lei
Cartofi (5kg) – 15 lei
Varză (1kg) – 3 lei
Ardei (1kg) – 5 lei
Morcov (1kg) – 5 lei
Roșii (1 kg) – 5 lei
Castraveți (1kg) – 6 lei
Ceapă (1 kg) – 5 lei
Usturoi – 5 lei
Mere (1 kg) – 3 lei
Pere (1 kg) – 5 lei
Struguri (1 kg) – 12 lei
Prune (1 kg) – 7 lei
TOTAL – 177,6 lei