Amenzi pe bandă rulantă date de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care au efectuat o serie de controale în mai multe magazine.
Şapte magazine care aparţin Lidl, Profi sau Carrefour au primit amenzi în valoare totală de 180.000 de lei, după ce inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au descoperit produse expirate, gândaci şi tăvi ruginite, neadecvate expunerii produselor.
Mai multe raioane ale unor supermarketuri din Ploiești au fost închise de ANPC deoarece găsite produse expirate, gândaci şi tăvi ruginite. Printre magazinele sancţionate se regăsesc cele ale Lidl, Profi sau Carrefour.
Amenzi date în stânga și dreapta de inspectorii de la ANPC
Controalele întreprinse de echipele de control reunite ale Comisariatelor Regionale pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov şi Prahova, coordonate de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, şi directorul general ANPC, Paul Anghel, pe 3 noiembrie 2021, la Ploieşti, au continuat cu verificarea modului în care este respectată legislaţia în vigoare la supermarketurile din oraş.
Au fost controlate şapte magazine aparţinând Rewe Romania SRL, Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL şi Carrefour Romania SA la care au fost depistate diverse abateri de la prevederile legale şi cărora li s-au aplicat 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 180.000 lei”, conform Agerpres.
Pe lângă amenzi, inspectorii ANPC au aplicat măsuri complementare precum:
oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a aproximativ 700 kg produse alimentare în valoare de peste 10.000 lei; oprirea temporară de la comercializare a 2,3 tone de produse alimentare, în valoare totală de circa 14.000 lei; cinci măsuri de oprire temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate, zonele de brutărie; ouă propuneri de închidere a anumitor raioane (panificaţie, preparate din carne şi produse de cofetărie), pe o durată de cel mult 6 luni.
Neregulile constatate de comisarii ANPC au fost:
legume şi fructe depreciate calitativ sau nesortate; comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită; nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum 60 grade Celsius, la raionul gastro; nerespectarea temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare, una dintre vitrine fiind chiar spartă, fapt care făcea imposibilă asigurarea temperaturii corecte; tăvile pentru coacerea pâinii prezentau resturi arse, iar cuptorul nu era curăţat corespunzător; prezenţa, sub tăvile unora dintre vitrine a unui lichid de scurgere cauzat de funcţionarea defectuoasă a agregatului frigorific; în spaţiile de producţie a pâinii şi a produselor de panificaţie, precum şi în laboratorul de cofetărie a fost constatată prezenţa muştelor; sistemul de ventilaţie era necurăţat, prezentând masive depuneri de praf şi grăsime; utilizarea unor rasteluri şi a unor tăvi ruginite şi deteriorate.