Orientul Mijlociu a ajuns noul butoi cu pulbere al lumii, după atacul sângeros al Hamas, din 7 octombrie. Criza provocată de teroriști riscă să se extindă în toată zona, ba chiar să depășească granițele acesteia. Un război generalizat care ar putea să atragă Iranul, SUA, ba chiar și Arabia Saudită, nu este totuși de dorit.
Orientul Mijlociu reprezintă noul butoi cu pulbere al lumii. Criza provocată de teroriștii Hamas odată cu atacul sângeros din 7 octombrie, riscă să se extindă. Pericolul unui război generalizat, care să implice Iranul, Statele Unite, poate chiar și Arabia Saudită plutește în aer. Liderii lumii fac eforturi pentru ca lumea să nu fie atrasă într-un alt conflict mondial. O astfel de confruntare va provoca pierderi uriașe, nedorite tuturor statelor și locuitorilor acestora.
Situația din Gaza atrage atenția tuturor liderilor politici ai lumii moderne. Decidenții occidentali se concentrează pe pericolul unui război general în Orientul Mijlociu. Un astfel de conflict ar putea atrage Iranul, SUA, chiar și Arabia Saudită. Pentru administrația Biden, amenințarea unui război extins este chestiunea principală a întregii crize.
„Toate țările implicate au praguri care, dacă vor fi încălcate, le vor face să creadă că sunt obligate să acționeze. Dar nimeni nu știe cu adevărat care este pragul celeilalte părți”, a afirmat un cunoscător al situației de la Washington, conform unei analize Rador Radio România.
Orientul Mijlociu este în pragul exploziei
Iranul a amenințat în weekendul trecut că actuala criză se apropie de pragul de alarmă. Președintele Ebrahim Raisi a scris pe X (fostul Twitter) că acțiunile Israelului din Gaza au „încălcat liniile roșii”. Iar acet lucru ar putea duce la o intervenție a Iranului în zonă.
„Washingtonul ne cere să nu facem nimic, dar tot continuă să-i ofere sprijin larg Israelului”, a transmis Ebrahim Raisi
Statele Unite și-au întărit prezența militară în Orientul Mijlociu. Iar săptămâna trecută armata americană a bombardat miliții din Siria susținute de Iran. Potrivit Washingtonului a fost o replică la atacurile contra forțelor americane din Irak și Siria. Este vorba despre agresiunil provocate de interpuși ai Iranului.
Semnalul dat a fost că americanii nu mai intenționează să închidă ochii la astfel de agresiuni. Dacă vor continua și dacă vor fi ucise trupe americane, următorul răspuns al SUA va fi mai dur.
Hezbollah și Iran joacă un rol important
Hezbollah, miliția libaneză susținută de Iran, va juca un rol important în războiul din Orientul Mijlociu. Dacă Hezbollah își va înteți atacurile, are suficiente rachete ghidate pentru a forța majoritatea populației civile a Israelului să rămână în adăposturi.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a amenințat Libanul cu „devastarea”, într-o astfel de situație. Acesta atrage atenția cu privire la cazul în care Israelul ar fi atacat de pe teritoriul lui.
Dacă Hezbollah ar fi în pericol, Iranul ar putea interveni cu trupe din Gărzile Revoluționare Islamice. Situația în Orientul Mijlociu ar deveni explozivă. Israelul s-ar putea vedea forțat să lovească Gărzile nu numai în Liban, ci și în Iran.
Și alți interpuși ai Iranului ar reacționa într-o astfel de situație. Aceștia și-ar putea intensifica atacurile asupra unor ținte israeliene și americane.
Un alt scenariu nedorit în Orientul Mijlociu
Un scenariu nedorit ar fi acela în care Iranul ar bloca Strâmtoarea Hormuz, prin care circulă o mare parte din petrolul lumii. Un astfel de gest ar antrena prăbușirea economiei globale. Ar fi, însă, și o amenințare directă la adresa Arabiei Saudite.
Marina americană ar trebui să intervină pentru a redeschide strâmtoarea. Este nevoie de ordine în Orientul Mijlociu. Ceea ce ar putea duce la represalii din partea Iranului și a aliaților săi. SUA au răspândite trupe și baze militare în toată regiunea, iar acestea ar deveni posibile ținte. Ar fi vizate unitățile din Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Siria și Irak.
O forță susținută de Iran este mișcarea Houthi din Yemen. Aceasta a fost ținta unui război brutal dus de Arabia Saudită. Săptămâna trecută forțele Houthi au lansat rachete spre Israel. Anteriori au reușit să lovească și instalații petroliere saudite. Cu doar câteva rachete de precizie, aliații Iranului pot distruge uzinele de desalinizare care alimentează cu apă capitala saudită Riad.
Un război va fi catastrofal
Un conflict la această scară ar fi un dezastru pentru toți participanții. Iar toată lumea este conștientă că vor fi consecințe foarte grave. Chiar și așa, tot s-ar putea întâmpla pentru că părțile implicate sunt și convinse că există evoluții la care trebuie să răspundă.
Israelul a invadat Fâșia Gaza fără să aibă vreun plan credibil de retragere. Armata și politicienii israelieni sunt convinși că trebuie să „restabilească descurajarea”. Iranul consideră că este obligat să demonstreze „Axa rezistenței” pe care o consituit-o în Orientul Mijlociu este eficientă.
Iar Statele Unite sunt de părere că trebuie să răspundă prin forță la orice atac asupra trupelor proprii.
Arabia Saudită vrea pace în Orientul Mijlociu
Există actori în regiune care cred că actuala criză din Orientul Mijlociu poate fi dezamorsată înainte de extinderea acestui război. La Riad, aceștia sunt de părere că situația nu este cu nimic diferită decât altele anterioare. În opinia lor, regiunea este dominată de instabilitate, deci crizele sunt normale.
Analiștii cred că o astfel de atitudine este similară cu a struțului care îngroapă capul în nisip. Prințul Mohammed bin Salman (MBS), conducătorul de facto al Arabiei Saudite este foarte îngrijorat. Riscul unui război regional extins nu este o glumă. Strategia sa este să pună presiune pe americani care, la rândul lor să pună presiune pe israelieni.
De partea cealaltă, americanii speră că MBS, Qatar, ba chiar și China, vor fi în măsură să convingă Iranul să dea dovadă de reținere. MBS și președintele iranian au purtat, deja, o conversație cu privire la posibilitatea evitării unui război catastrofal.
Sursa: Rador Radio România