Soțul supraviețuitor are dreptul, prin lege, să opteze pentru pensia cea mai avantajoasă: fie cea proprie, fie 50% din cea a partenerului de viață, însă nu le poate cumula, indiferent de cuantum.
Pensia de urmaș poate fi, în multe situații, șansa obținerii unui venit mai mare, pentru că legea dă dreptul soțului supraviețuitor să primească, la cerere, 50% din cuantumul indemnizației la care avea dreptul titularul. Dumitra F. din Iași, 80 de ani, a rămas văduvă în urmă cu aproape un an. După moartea soțului, femeia a făcut cerere pentru pensia de urmaș. „Soțul avea aproape 1.500 de lei pe lună, iar eu doar 400 de lei”, explică pensionara.
„Nu am cum să supraviețuiesc”
Odată cu acordarea pensiei celei mai avantajoase (adică 750 de lei pe lună de pe urma soțului), Casa de Pensii i-a suspendat pensionarei indemnizația pe care aceasta o primea pentru limită de vârstă. Femeia este nemulțumită pentru că, spune ea, cuantumul pensiei pe care o avea nu depășea 35% din salariul mediu brut pe economie și, prin urmare, nu era legal să îi fie suspendată. „Sunt bătrână și bolnavă, iar medicamentele mă costă o groază de bani. Faceți o socoteală: împreună cu soțul aveam un venit de aproape 2.000 de lei pe lună, iar acum eu trebuie să mă descurc cu mai puțin de jumătate. Nu am cum să supraviețuiesc”, se plânge pensionara.
Ce prevede legea
Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) atrag atenția însă că o persoană nu poate primi în același timp și pensia proprie pentru limită de vârstă, și pe cea de urmaș.
„Situația doamnei se regăsește la articolul 92 din Legea 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în care se spune că soțul supraviețuitor care are dreptul la o pensie proprie și care îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a primi pensia de urmaș, după soțul decedat, poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie”, a explicat Angelica Mihail, directorul de comunicare al Casei Naționale de Pensii Publice.
Pensia, cumulată cu venitul mic
În urma opțiunii pentru una dintre pensii, conform legii, se acordă o singură pensie și nu două. Aceeași lege specifică faptul că soția supraviețuitoare, beneficiară a pensiei de urmaș, poate cumula pensia cu venituri din activități profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, dacă acestea nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut pe economie. „Precizez că, în cazul acordării pensiei de urmaș, pensia pentru limită de vârstă se suspendă, indiferent de cuantum”, a accentuat directorul de comunicare al CNPP.