Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara

Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara Sursa foto: Razvan Valcaneantu \EEC

Orhan Pamuk va primi astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara, fiind primul dintre cei cinci laureați ai Premiului Nobel care ajung anul acesta în Capitala Culturală Europeană, Timişoara.

Universitatea de Vest din Timişoara a găzduit un eveniment rar: conferinţa scriitorului turc laureat Nobel pentru literatură, Orhan Pamuk.

Popularitatea de care se bucură scriitorul turc Orhan Pamuk nu doar în ţara lui, ci peste tot în lume s-a văzut şi aseară, la Timişoara, unde câteva sute dintre cititorii săi au venit să-l asculte la conferinţa organizată în Aula Magna a Universităţii de Vest.

Ce spune despre despre situaţia politică din Turcia

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, distincţie pe care a primit-o în 2006, a vorbit cu umor şi lejeritate despre cărţile pe care le citeşte, despre meseria de jurnalist, pentru care deţine o diplomă universitară dar pe care nu a practicat-o niciodată, dar şi despre situaţia politică din Turcia, unde, spunea el, libertatea cuvântului are mult de suferit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi este o voce critică asumată şi chiar a avut de suferit din acest motiv, Orhan Pamuk a spus, la Timişoara, că încearcă să ţină departe politica de literatură.

„Aceasta e contradicţia faptului de a fi scriitor, cu cât eviţi mai mulţi judecăţile morale, cu atât mai mult eşti scriitor, dar e foarte greu să faci acest lucru, iar critica politică şi socială poate distruge o carte. În cea mai mare parte duc politica în afara cărţilor mele şi încerc să o evit”, a spus Orhan Pamuk.

Va intra Orhan Pamuk în politică?

Întrebat dacă nu e tentat totuşi de politică, Orhan Pamuk a spus că literatura este mult mai importantă pentru el, mai ales din perspectiva efectelor pe care aceasta le are. Cititul - spunea scriitorul turc - este o formă de compasiune şi o importantă calitate a umanităţii noastre.

„Nu doar că avem imaginaţie, dar ne folosim imaginaţia pentru a ne pune în pielea celorlalţi. Avem posibilitatea să vedem lumea prin ochii altor oameni şi cred că acesta este primul lucru important al nostru ca fiinţe umane. Avem puterea să ne întrebăm: Dacă mi s-ar fi întâmplat mie asta? - şi acesta e începutul milei şi al înţelegerii şi al compasiunii, precum şi al altor sentimente asociate cu acestea”, a mai spus Orhan Pamuk.

El va primi azi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara, fiind primul dintre cei cinci laureaţi ai Premiului Nobel care ajung anul acesta în Capitala Culturală Europeană, Timişoara, potrivit Agerpres.