Organizatorii alegerilor din Diaspora, în vizorul procurorilor

Organizatorii alegerilor din Diaspora, în vizorul procurorilor

Procurorii au început urmărirea penală în mai multe dosare în urma plângerilor depuse de cetățenii români din străinătate care nu au putut vota la alegerile prezidențiale.

Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal privind neregulile de la alegeri. Urmărirea penală a început față de faptă, adică față de încălcarea dreptului la vot. Procurorul General Tiberiu Nițu a precizat că prin poșta electronică au venit mai multe sesizări împotriva miniștrilor care au avut atribuția de a organiza alegerile.

Acestea nu sunt singurele plângeri trimise procurorilor pe această temă. Urmărirea penală față de fapte, nu față de persoane, a început și la Parchetul Judecătoriei Sector 2. În urma sfaturilor primite de la două ONG-uri, Asociațiile „Expert Forum” și „Funky Citizens”, procurorii bucureșteni au înregistrat 12 cauze penale privind diverse infracțiuni care au legătură cu alegerile prezidențiale. Astfel, într-un răspuns transmis EVZ, procurorii susțin că aceste dosare vizează împiedicarea exercitării dreptului la vot, neglijență în serviciu și abuz în serviciu.

Față de acest aspect s-a pronunțat și Livia Stanciu, președinta Instanței Supreme. Aflată la ședința de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Stanciu a precizat că, „strict pe lege”, se putea da o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare în turul al doilea și tot acest scandal putea fi evitat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii din străinătate au ieşit la vot în număr record și s-au format cozi uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota. Problema înființării de noi secții de votare a fost pasată între Ministerul de Externe și Biroul Electoral Central.

Acuzații grave

Pe 5 noiembrie, europarlamentarul Monica Macovei (foto) a depus și o plângere penală față de premierul Victor Ponta, ministrul de Externe Titus Corlățean, ministrul Bogdan Stanoevici și față de președinții Secțiilor de votare din străinătate. Macovei îi acuză de abuz în serviciu, împiedicarea exercitării drepturilor electorale și neglijență în serviciu. „În cazul secțiilor de votare din străinătate, vinovăția directă a organizatorului, Guvernul României, este dovedită încă de la început prin: stabilirea unui număr redus de secții de votare, lipsa unor secții de votare în zone în care se aflau mulți cetățeni români, lipsa unui număr suficient de ștampile de vot”, se arată în plângerea lui Macovei.