Organizația Medici Fără Frontiere, dată afară din Rusia
- Iuliu Vlădescu
- 25 septembrie 2024, 15:59
Organizația Medici Fără Frontiere a anunțat că trebuie să-și închidă operațiunile în Rusia, după ce Ministerul Justiției i-a radiat biroul de la Moscova din registrul ONG-urilor străine.
Medici Fără Frontiere, dată afară din Rusia după 32 de ani
Cunoscută sub numele francez de Médecins Sans Frontières (MSF), această organizație internațională non-guvernamentală a fost printre primele misiuni umanitare care au început să lucreze în Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Timp de peste trei decenii, MSF a implementat zeci de programe importante, ajutând persoanele vulnerabile din Rusia în situații dificile. Din 2022, Medicii Fără Frontiere a oferit și ajutor umanitar civililor afectați de războiul ruso-ucrainean.
Ministerul rus al Justiției nu a oferit o explicație pentru decizie, ceea ce a făcut imposibil ca MSF să continue să lucreze în țară. Pentru a marca plecarea „Medici Fara Frontiere” din Rusia, Meduza a făcut un bilanț al activității organizației în cei 32 de ani de prezență în Rusia.
De la Moscova la Cecenia
Fondată la Paris de un grup de medici și jurnaliști în 1971, Médecins Sans Frontières (Medici fără frontiere) operează acum în 70 de țări, oferind asistență medicală persoanelor aflate în situații de urgență și celor excluși de la asistența medicală.
Organizația se bazează pe donații de la companii, fundații private și donatori individuali. În 2023, MSF a strâns 2,37 miliarde de euro (2,64 miliarde de dolari) pentru a-și susține activitatea, majoritatea provenind de la aproximativ 7,3 milioane de donatori privați.
Medicii fără frontiere a început să lucreze în Rusia în 1992, distribuind alimente gratuite copiilor sub trei ani la „bucătăriile cu lapte” din Moscova. Mai târziu în acel an, MSF a început să asiste populația fără adăpost din capitala Rusiei, care număra aproximativ 30.000 de persoane – toți nu aveau acces la servicii medicale și sociale.
Ce a făcut „Medici Fără Frontiere” în Rusia
Într-un interviu acordat Moskvich Mag, dr. Alexey Nikiforov, care a devenit ulterior coordonatorul medical adjunct al misiunii MSF în Rusia și Belarus, a rememorat activitatea organizației la Moscova, în acele timpuri: „Am fost de acord să furnizăm unor spitale, să zicem, pansamente și să cumpărăm medicamente suplimentare, iar în schimb ei vor primi persoanele fără adăpost pe care le-am trimite de la postul nostru de prim ajutor”.
„Dimineața, tratam pacienți cu probleme urgente la postul de prim ajutor și, dacă o persoană fără adăpost avea nevoie de spitalizare, atunci faceam aranjamente cu un spital. Și după-amiaza transportam pacienții la spitale cu microbuzul nostru”, mai relatează Nikiforov.
„Medicii MSF și-au folosit microbuzul pentru a face vizite regulate în gări și în alte locuri din Moscova unde se adăposteau persoanele fără adăpost, pentru a le oferi consultații medicale de urgență. De asemenea, organizația a lucrat îndeaproape cu oficialii orașului pentru a îmbunătăți serviciile municipale pentru populația fără adăpost, cum ar fi adăposturile.
În plus, MSF a lucrat pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele cu care se confruntă oamenii fără adăpost, derulând o campanie publicitară în sistemul de metrou din Moscova și parcând un autobuz în fața primăriei, marcat cu un număr total al deceselor cauzate de hipotermie pe străzile orașului”, a mai povestit Nikiforov, citat de Meduza.