Orez ca la carte. Ce trebuie să faci ca să nu se prindă de oală

Orez. Sursa foto: YouTube

Când gătești orez, adesea, în agitația din bucătărie, acesta ajunge să se lipească de oală și să se ardă, ceea ce afectează gustul preparatului. Pentru a preveni acest lucru, există câteva trucuri sigure pe care le poți aplica.

Textura orezului și tendința sa de a se lipi de oală sunt influențate de tipul de orez și de conținutul său de amidon, amiloza și amilopectină. Varietatea și proporția acestor componente pot determina dacă orezul va avea o textură moale, cremoasă sau lipicioasă la finalul procesului de gătire.

Cum să gătești orez ca un bucătar profesionist

Un truc simplu este să lăsați orezul înmuiat în apă timp de aproximativ o oră înainte de a-l găti. Această metodă ajută la îndepărtarea impurităților și a excesului de amidon, reducând riscul de inflamații în organism.

Apa va deveni tulbure, lucru perfect normal, și tocmai de aceea trebuie să clătiți cât mai bine boabele de orez până când nu mai lasă niciun reziduu și devin de un alb imaculat.

Un alt sfat important este să nu fierbeți orezul într-o cantitate mare de apă, deoarece acest lucru poate contribui la lipirea boabelor. De obicei, se folosesc două părți de apă pentru fiecare parte de orez. Acest lucru ajută la menținerea boabelor separate și previne lipirea între ele.

Orez. Sursa foto: Pictavio/ Pixabay

Uleiul de măsline face minuni dacă e pus în apă

Un alt truc eficient constă în adăugarea a două linguri de ulei de măsline în apa în care fierbeți orezul.

Acest lucru va ajuta la prevenirea lipirii orezului de fundul vasului și va adăuga, în plus, o aromă subtilă și plăcută preparatului.

Ulei de măsline. Sursa foto: Dreamstime.com

Când apa începe să fiarbă, adăugați cantitatea de orez dorită și monitorizați timpul de fierbere. Este recomandat să nu-l lăsați să fiarbă mai mult de 20-25 de minute, asigurându-vă că amestecați în mod regulat.

Pentru orezul brun, va trebui să-l fierbeți de două ori mai mult decât orezul alb, potrivit Fanatik.