Ordinul a fost semnat! Reguli stricte pentru redeschiderea creșelor și grădinițelor

Ordinul a fost semnat! Reguli stricte pentru redeschiderea creșelor și grădinițelor

Regulile și măsurile care trebuie implementate în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor și after-school-urilor, în contextul pendamiei de COVID-19, a fost publicat în Monitorul Oficial. Totodată, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat Ordinul privind măsurile ce trebuie luate.

Curăţenia generală înainte de redeschidere se va face prin ştergerea prafului, spălare cu apă şi detergent, apoi clătire repetată cu apă potabilă.

Traseul prin curtea unităţii până la intrarea şi în incintă, se va realiza pe un culoar bine delimitat si semnalizat, respectând normele de distanţare fizică.

Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanţa dintre ei sa fie maximizată, fără a compromite funcţionarea normală a activităţilor pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii in grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minim 4,5 mp/copil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Distanţarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare şi în sălile de mese prin plasarea paturilor, şezlongurilor, respectiv a măsuţelor) la cel puţin 2m distanţă între ele.

Grădiniţele, creşele, after-school-urile vor amenaja încăperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite, va fi nominalizat personalul care lucrează la fiecare grupă de copii si vor fi repartizate spaţiile în care aceştia îşi vor desfăşura activitatea zilnică în mod constant.

Izolatorul se va organiza pentru izolarea copilului cu febra peste 37,3 grade Celsius şi/sau altă simptomatologie de boală infecto-contagioasă acută dezvoltată în timpul şederii în unitate şi nu va comunica cu restul spaţiilor definite; va fi deservit de o persoană adultă numită anume şi instruită pentru supraveghere.

Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual (jucării, instrumente de scris, caiete, cărţi, etc).

Jucăriile care nu pot fi spălate trebuie eliminate din sala de grupă, la fel ca toate accesoriile neesenţiale pentru procesul instructiv-educativ.

Pătuţul (salteaua) per copil va fi strict individualizat, folosit întotdeauna de acelaşi copil;

Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program. Pot fi în acelaşi timp afară mai multe grupe, cu condiţia de evitare a contactului strâns între copii şi evitarea jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puţin de 2m.

Triajul epidemiologic al personalului angajat în unitatea respectivă se efectuează zilnic la începutul programului, de către cadrul medical al unităţii/persoana desemnată anume în acest scop.

Acesta constă în:

i. Măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie sa depăşească 37,3 grade Celsius;

ii. În cazul in care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioada de 2-5 min de repaus;

iii. Dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/şi prezenţa de simptome respiratorii şi/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, personalul NU va fi primit la program;