Orban pregăteşte o lovitură năucitoare pentru PSD! Teoretic, n-au nicio şansă

Orban pregăteşte o lovitură năucitoare pentru PSD! Teoretic, n-au nicio şansă

Premierul Ludovic Orban şi totodată preşedintele PNL a anunţat luni care este strategia liberală cu privire la moţiunea de cenzură depusă de PSD.

Liderul de la Palatul Victoria a declarat că liberalii vor discuta „individual cu toţi parlamentarii pe tema moţiunii de cenzură pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

De asemenea, şeful Guvernului a subliniat că strictamente politic, „cu PSD nu avem ce discuta”.

„Noi vom discuta individual cu toţi parlamentarii. Politic, cu PSD nu avem ce discuta!

Vom discuta individual cu toţi parlamentarii pentru a ne prezenta care este punctul nostru de vedere.

(...) Suntem în discuţii, în negocieri cu formaţiunile, normal, cu care am avut înţelegeri de-a lungul timpului şi, de asemenea, negocieri individuale cu toţi parlamentarii.

(...) Suntem cu 3 luni înainte de alegerile parlamentare. Românii hotărăsc cine va conduce România. În această perioadă Guvernul este implicat în lupta contra epidemiei

(...) De asemenea, trebuie să pregătim şi pregătim începerea anului şcolar. Elaborăm poziţia Guvernului privitoare la Acordul de parteneriat cu UE privitor la bugetul UE 2021-2027

(...) Obiectivul nostru este să nu treacă această moţiune”, a declarat Ludovic Orban în timp ce pleca de la sediul PNL.

Despre intenţia social-democraţilor de a da jos Guvernul Orban, preşedintele PNL a subliniat: „Să vii să depui o moţiune de cenzură cu 3 luni înainte de alegeri mi se pare un gest lipsit complet de responsabilitate, un gest politicianist.

Somez din nou PSD să nu-şi bată joc de democraţie, să nu-şi bată joc de România şi să oprească procedura moţiunii până la decizia Curţii Constituţionale a României.”

Amintim că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi votată înainte de 27 septembrie 2020, data fixată pentru alegerile locale.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a estimat că votul pe moțiunea de cenzură sva fi dat de Parlament înainte de 27 septembrie.

Liderul social-democraților și-ar dori ca votul pentru demiterea Guvernului să fie programat cât mai devreme.

„Nu există nicio şansă ca moţiunea să nu fie votată până în data de 27 septembrie. Decizia CCR este pentru viitor, nu pentru trecut.

PSD nu are suficiente voturi de a trece această moţiune de cenzură şi purtăm discuţii şi negocieri cu alţi lideri cu reprezentare parlamentară.

Şi în continuare purtăm aceste discuţii – asta înseamnă jocul politic şi democratic. Săptămâna viitoare vom veni cu decizia cu privire la dată.

Sunt foarte sigur că moţiunea va trece, dar trebuie să discutăm toate detaliile cu partenerii noştri”, a declarat Marcel Ciolacu săptămâna trecută.

CCR a anunțat vineri că termenul de judecare a sesizării depuse de Guvernul Orban împotriva moțiunii PSD va fi stabilit după data de 1 septembrie.

Vineri, 21 august 2020, a avut loc CEx al PSD, în cadrul căruia Ciolacu a sugerat că e de preferat ca votul pe moțiunea de cenzură să aibă loc după decizia CCR.

În cazul în care PSD va aștepta decizia Curții, votul pe moțiune nu va mai avea loc din cauza prevederilor Constituției: votul pe o moțiune de cenzură trebuie să aibă loc în aceeași sesiune în care a fost depusă și citită.

În acest contexz, liderii PSD au stabilit să se întâlnească marți pentru a lua o decizie privind moțiunea.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu (n.r. suspendat în prezent după injuriile la adresa jurnaliştilor), declara vineri că sesizarea depusă la CCR de Guvern arată „panica” şi „frica” pe care le au guvernanţii cu privire la pierderea puterii.

„Referitor la cererea de soluționare a conflictului dintre Guvern și Parlament s-a stabilit ca până la 1 septembrie părțile să își exprime punctul de vedere.

Termenul pentru ședința de judecată se stabilește ulterior. Art. 34 -36 din Legea 47/1992”, se arată într-o comunicare venită de la Curtea Constituţională a României.

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a depus vineri la CCR sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară.

foto: Răzvan Vălcăneanţu

sursa: Agerpres

Ne puteți urmări și pe Google News