Evenimentul Zilei > Actualitate > Orban, mesaj tranșant: Șefii instituțiilor publice nu vor putea lipsi de la serviciu
Orban, mesaj tranșant: Șefii instituțiilor publice nu vor putea lipsi de la serviciu

Orban, mesaj tranșant: Șefii instituțiilor publice nu vor putea lipsi de la serviciu

Șefii instituțiilor publice nu vor putea lipsi de la serviciu în această perioadă, chiar dacă li se vor reduce veniturile în contextul reglementărilor privind șomajul tehnic. Potrivit premierului Ludovic Orban, aplicarea ordonanţei de urgenţă privind şomajul tehnic în sistemul bugetar nu reprezintă o tăiere a salariilor.

Premierul Ludovic Orban a declarat, într-o intervenție televizată, că persoanele care se află la conducerea instituțiilor publice vor avea parte de o reducere a veniturilor, în baza reglementărilor privind șomajul tehnic, însă nu vor putea absenta de la serviciu.

„Cu siguranţă că cei care conduc instituţiile publice nu pot să lipsească (de la serviciu – n.r.). Eu nu am lipsit niciun moment din îndeplinirea atribuţiilor pe care le am ca premier şi la fel şi colegii mei din Guvern şi din instituţiile administraţiei publice centrale. Pur şi simplu, va opera această reducere de venit care va fi aplicată şi la ceilalţi angajaţi din instituţiile publice”, a explicat premierul.

Premierul a precizat că ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic în sistemul bugetar nu reprezintă o tăiere a salariilor, iar prevederile vor fi valabile doar pe durata stării de urgenţă.

„Pregătim ordonanţa de urgenţă care urmăreşte introducerea unui mecanism pentru perioada în care ne vom găsi în stare de urgenţă, prin care în sectorul public jumătate dintre angajaţi să lucreze 15 zile sau zilele lucrătoare din 15 zile şi cealaltă jumătate restul de 15 zile, urmând ca jumătate din timp să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază. Este o măsură pe care o adoptăm având la bază mai multe motive, în primul rând, un motiv de natură epidemiologică. Practic, oamenii stând acasă 15 zile, se ştie că şi izolarea durează 14 zile, în această perioadă dacă cineva este infectat va avea simptome şi se va manifesta, eliminând riscul să-şi infecteze colegii în perioada respectivă”, a arătat prim-ministrul.