Orban anunță majorarea salariului minim. Populisme înainte de turul al doilea
- Ionel Sclavone
- 20 noiembrie 2019, 05:45
Premierul Ludovic Orban a anunțat că va majora salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2020, procentul vehiculat fiind de 7,2%. El a afirmat că hotărârea de guvern va apărea până la finalul lunii și că se lucrează la studiul de impact. Guvernul PNl își propune ca, începând cu anul viitor, să desființeze salariul diferențiat în funcție de studii.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a luat în calcul trei variante de majorare a salariului minim pe economie. Prima, propusă de BNS, stabilește că valoarea acestuia trebuie să fie la 50% din salariul mediu brut pe ţară, adică 2.495 lei. Cea de-a doua variantă luată în discuție prevede majorarea costului pentru ora de lucru. A treia variantă ia în calcul calificarea și studiile lucrătorilor. În acest caz, salariul minim porneşte de la 2.260 lei, pentru angajaţii fără calificare şi poate ajunge la 2.640 lei pentru cei cu studii superioare. Propunerea mai prevede un salariu de 2.360 lei pentru angajaţii cu nivel de calificare şi 2.500 lei pentru angajaţii cu studii medii.
Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a declarat că premierul Ludovic Orban „aruncă praf în ochii alegătorilor“, înainte de votul din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, anunţând că ar putea creşte salariul minim.
Comisia Europeană a solicitat României un mecanism obiectiv de creştere a salariului minim, bazată pe pe indicatori obiectivi, între care cel de creştere a productivităţii, creşterea economică, creşterea salariului mediu brut sau rata inflaţiei.
Iohannis, nemulțumit de legea coșului minim
Președintele Klaus Iohannis a trimis în Parlament, spre reexaminare, legea care stabilește valoarea coșului minim de consum lunar pentru un trai decent. Președintele consideră că, odată ce valoarea coşului a fost stabilită la 6.762 lei/lună, prin lege, nu mai poate fi modificată anual cu rata inflaţiei, prin HG.
Șeful statului a mai arătat că anexa privind componentele coșului minim și valoarea lor trebuie stabilite în baza unor criterii și metodologii obiective, raportate la unități de referință compatibile cu cele utilizate de instituțiile cu competențe în domeniu. Conform legii, coșul minim constituie elementul principal pe care se bazează calculul salariului minim brut și a politicii salariale. Administrația Prezidențială consideră că parlamentarii trebuie să analizeze în ce măsură structura, componentele şi valoarea coșului trebuie stabilite prin lege:
„În acest context, semnalăm că salariul de bază minim brut pe țară este reglementat de Codul Muncii - ce constituie cadrul normativ general al raporturilor de muncă. (…) Deoarece coșul minim de consum pentru un trai decent va constitui unul dintre elementele de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară, considerăm că Parlamentului îi revine sarcina de a analiza şi în ce măsură structura, componentele şi valoarea acestui coș trebuie să fie stabilite prin lege”
Retrimiterea legii în Parlament a iritat sindicatele
Retrimiterea legii spre reexaminare i-a nemulțumit pe sindicaliștii din Cartel Alfa, care consideră că președintele transmite mesajul că lucrătorii români ar trebui să se mulţumească cu puţin. Sindicaliștii contestă decizia de reanalizare a anexei privind componentele coşului minim şi valoarea acestora.
„Legea retrimisă spre examinare este unul dintre puţinele acte normative care are la bază o cercetare ştiinţifică, dar se pare că acest aspect este mai puţin important decât ideologia sa socio-economică profund neoliberală, în favoarea capitalului şi anti-socială”, a transmis Cartel Alfa.
Potrivit acestora, în situația în care Comisia Europeană solicită României un mecanism transparent şi obiectiv de stabilire a salariului minim pe economie, valoarea coşului de consum dă o direcţie de viitor pentru politicile sociale, astfel încât românii să ştie că din munca lor vor putea să-şi asigure un trai decent.
Printre cele mai mici salarii din UE
România are cel mai multe persoane sărace încadrate în muncă din UE, conform datelor statistice. Salariile lucrătorilor români sunt la 25% din media salariilor europene, iar productivitatea muncii este la 67% din media UE. Pe de altă parte, costurile necesare traiului în România sunt reprezintă 66% din media UE.
Valoarea coșului minim de consum lunar pentru o familie formată din doi adulți (35-45 de ani) și doi copii (12-14 ani şi respectiv 8-10 ani) a fost stabilit la 6.762 de lei, luând în calcul 11 categorii de cheltuieli: alimente - 1.405 de lei; îmbrăcăminte - 651 de lei; locuință - 1.781 de lei; dotarea locuinței - 220 de lei; cheltuieli cu locuința - 477 de lei; produse de uz casnic și igienă - 238 de lei; servicii - 488 de lei; educație și cultură - 546 de lei; îngrijirea sănătății - 107 de lei; recreere și vacanță - 234 de lei; fondul de economii - 615 de lei.