Oraşul cautat îndelung de arheologi, menţionat în scrierea biblică a Exodului, a fost localizat la 9 kilometri nord de Faqus, în provincia Sharqiya. Poziţia oraşului Piramesse  la graniţa de est avea, din câte se pare un rol militar, deoarece zona era expusă continuu invaziilor din Asia Mică.
Pentru turistul în căutare de spectaculos, satul Qantir ar fi trecut probabil neobservat dacă nisipul pe care este situat nu ar fi ascuns o adevărată comoară: un oraş pierdut cu mult înainte de naşterea lui Hristos. Piramesse, în traducere “Casa lui Ramses”, ascunde temple de mari dimensiuni, câteva închinate zeităţilor Re, Amen, Ptah, Re-Horakhty şi  Seth.
Lucruri ciudate
Reşedinţa faraonului Ramses al II-lea se află într-o zonă foarte bogată, pământurile roditoare şi apele asigurând aprovizionarea cu hrană a rezidenţilor. Dar când ramura estică a Nilului a început să sece, locuitorii din Piramesse au abandonat aşezarea retrăgându-se în Tanis şi Bubastis. Regele însuşi şi-a mutat tot ce avea în noua capitală, care de acum înainte va fi Tanis.
Cele mai mari obeliscuri şi statui transportate de la Piramesse la Tanis au cântărit până la 200 de tone (este adevărat că dintre ele, unele au fost dezasamblate înainte de mutare). Descrierile contemporane ale palatului lui Ramses al II-lea vorbesc despre el doar la superlativ. Din păcate, mai nimic nu s-a păstrat, cu excepţia unor plăci de faianţă scoase la lumină în timpul săpăturilor din situl arheologic.
Cea mai cunoscută construcţie a lui Ramses al II-lea este, fără îndoială, templul din Abu Simbel, ansamblu arhitectural localizat în sudul Egiptului, în lunca Nilului. Construit în stânca muntelui, ansamblul este format din două temple: unul mai mare dedicat lui Ramses şi unul de dimensiuni mai mici dedicat soţiei sale Nefertari.
Regiunea Qantir-ului este presărată cu lucruri ciudate, mai ales movile de nisip sub care specialiştii aşteaptă să găsească pe viitor ziduri sau artefacte egiptene.