„Orașul interzis” – Locul de unde Sovieticii au PLÂNS când au plecat acasă

„Orașul interzis” – Locul de unde Sovieticii au PLÂNS când au plecat acasă

Baza militară de la Wünsdorf a adăpostit 75.000 de sovietici – bărbați, femei și copii. Înainte, aici a fost cartierul general al Wehrmacht.

Situată la 40 de kilometri de Berlin a cunoscut o perioadă de glorie: mai multe armate s-au succedat, iar clădirile au văzut trecând pe sub acoperișurile lor figuri importante ale istoriei.

Astăzi, nu mai există decât un singur locuitor, însărcinat cu supravegherea și paza bazei. Se numește Jürgen Naumann și a acceptat să stea de vorbă cu reporterii de la The Guardian.

Bazei i se spunea „Mica Moscovă”, supranumele fiindu-i dat după Conferința de la Potsdam, când aici locuiau 75.000 de sovietici, cu neveste și copii. Se găseau școli, magazine și clădiri destinate recreerii.

Militarii sovietici aveau relații bune cu germanii din Est, chiar dacă acestora nu li se permite accesul în acest orășel militar. Motivul: rușii nu plătesc taxe și totul este mult mai ieftin. De aceea, bazei i se spunea și „Orașul interzis”.

Neumann susține însă că mulți est-german se descurcau să pătrundă în incinta bazei, pentru a face diverse cumpărături:

„Existau mijloace ilegale de a intra. Aici se găseau câteva produse pe care era imposibil să le procuri în exterior. Multe ale produse erau foarte ieftine.”

Când Zidul Berlinului a căzut iar lagărul comunist s-a destrămat în 1989, toți locuitorii au fost chemați acasă.

Neumann, care se ocupa cu strângerea impozitelor comerciale, își amintește:

„La Sperenberg (teren de aviație, lângă Wünsdorf – n.r.), patroana plângea în birou. Am întrebat-o ce se întâmplase și mi-a răspuns că primise ordin să se întoarcă în Rusia.”

Fiecare dintre locuitorii „Micii Moscove” pleacă spre casă, lăsând în urmă regretele vieții în Germania, tocmai când comunismul căzuse.

La Wünsdorf rămân 29,3 tone de deșeuri și muniție. Și multe animales domestice. Și vitrinele magazinelor rămân pline cu televizoare, radiouri și frigidere. În rest, doar clădiri pustii.

Înaintea sovieticilor au fost naziștii

Însă istoria de la Wünsdorf nu a început cu sovieticii. Trupele Imperiului German s-au instalat aici în 1871. Aici a fost construită prima moschee germană în 1914.

În 1935, complexul de la Wünsdorf devine cartierul general al Wehrmacht-ului. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, campania a fost condusă din interiorul unui bunker aflat aici, în subterană. De aici plecau telexurile pentru frontul de la Stalingrad sau din Nordul Africii.

Neumann locuiește acum singur în aceste locuri încărcate de istorie. O legătură s-a creat între bază și paznicul ei:

„Nu vreau să spun că este posibil să te înfrăgostești de aceste locuri, dar eu sunt genul de persoană care are multe sentimente pentru clădirile vechi.”

El crede că, în ciuda paraginii de acum, vremurile bune s-ar putea întoarce. De pildă, el vede locul ca fiind ideal pentru campusul unei universități.

Până atunci, paznicul se mulțumește cu vizitele foștilor locuitori și cu amintirile:

„Gândiți-vă. Sala de scrimă. Aici erau soldați care alergau, care se antrenau cu săbiile lor. Trebuie doar să-ți imaginezi, să faci un mic efort pentru a-ți imagina tot ce a fost aici.”