Oraşul în care este "normal" să omori o femeie

Oraşul în care este "normal" să omori o femeie

Într-un oraş mexican situat chiar la graniţa cu SUA, a fi femeie te duce cu un pas mai aproape de moarte. Oraşul Ciudad Juarezeste, potrivit ziarului "New York Times", polul violenţei domestice.

De la începutul acestui an, 60 de femei au fost omorâte. Iar alte 200 sunt, de doi ani, date dispărute.

În anul 2010, rata criminalităţii împotriva femeilor a atins un nivel îngrijorător. Nu mai puţin de 304 de femei au fost găsite moarte. Asta înseamnă aproape o femeie ucisă în fiecare zi. Situaţia din 2010 a condus la o reacţie în masă a presei internaţionale şi implicarea mass media a condus la o reducere a fenomenului. Însă, în prima jumătate a acestui an, situaţia redevine îngrijorătoare. "În Ciudad Juarez, orice este motiv de crima împotriva femeilor. Există soţi geloşi, socri geloşi, femei care ucid alte femei", explică Hector Hawley, criminalist, situaţia din oraşul său. "Oamenii nu mai reacţionează! Cred că aşa este normal", a declarat, tot pentru "New York Times", Gustavo de la Rosa, membru al unei organiaţii pentru drepturile omului.

Iar Francisa Galvan, avocată care lucrează pentru părinţii fetelor dispărute, crede mare multe au căzut victime traficanţilor de organe, dar, majoritatea au fost pur şi simplu ucise, fără motiv: "Aici, viaţa are prea puţină valoare", a mai spus Francisa Galván.

Ne puteți urmări și pe Google News