Orașul-fantomă în care luminile se aprind în fiecare seară deși nu a mai fost locuit din 1982 – GALERIE FOTO
- Dodo Romniceanu
- 17 mai 2017, 13:00
Orășelul canadian Kitsault, din apropierea graniței cu Alaska, nu a mai fost locuit de peste trei decenii, dar starea de conservare absolut uluitoare în care se află contrazice mitul potrivit căruia locurile abandonate sunt sinonime cu paragina și ruina.
În Kitsault, totul este în stare impecabilă – centrele comerciale, restaurantele, băncile, barurile, biblioteca, sălile de teatru – iar peluza este tunsă proaspăt. De asemenea, în mod straniu, toate luminile din oraș se aprind pe timpul nopții, deși nimeni nu a mai locuit aici de prin 1982.
Scurta existență a comunității din Kitsault este legată de descoperire în regiune a molibdenului, componentă importantă în producerea oțelului, în 1979 de către corporația americană Phelps Dodge. În apropierea râului cu același nume, o mică localitate muncitorească, dotată cu toate cele necesare a început să prindă contur.
Așezarea a fost gândită pentru 1.200 de suflete într-un spațiu în care, până atunci, viețuiau, stabil, doar vulpile argintii și urșii grizzly. 94 de case au fost ridicate într-un singur an, 200 de apartamente, un spital, un mall, bibliotecă, piscină, restaurante, un supermarket dotat cu utilaje de ultimă generație. În tot acest timp, în regiune se exploataseră mai bine de 10 milioane de tone de ”moli”, așa cum alintau produsul localnicii, dar la capătul a doar 18 luni totul s-a oprit brusc, odată cu prăbușirea prețului la molibden. Prețul a scăzut atât de dramatic încât întreaga exploatare a murit. Oamenii au începăt să părăsească orașul iar afacerea a fost închisă.
Totul s-a petrecut aproape ca în filme, în câteva nopți, disciplinat și organizat, astfel că întreg orașul a rămas intact. Casa de marcat de la supermarker e perfect funcțională iar afară, un buldozer așteaptă cu cheia în contact. Spitalul e alb, imaculat. Biblioteca, la fel, cu cărți perfect aranjate. În case se poate locui, perdelele au rămas la geamuri.
Interesant e că nu s-a furat aproape nimic iar în fișetele spitalului au rămas toate documentele pacienților, pe tabla sălii de sport stau scrise și azi numele elevilor care au trecut probele la sport acum trei decenii și jumătate.
În 2005, omul de afaceri american de origine indiană Krishnan Suthanthiran a plătit șapte milioane de dolari pentru tot orașul și a început readucere lui la viață. A investit peste 25 de milioane de dolari în modernizarea lui iar zeci de salariți lucrează zilnic la întreținerea lui pentru că ambiția lui Suthanthiran este să-l transforme într-un centru al industriei gazelor lichefiate. Viitorul fascinantului orășel canadian depinde, bineînțeles, de cât de inspirată este această nouă strategie de afaceri.