Orașul din România care bate la venituri Budapesta și Varșovia. Unde se află fericiții angajați?

Orașul din România care bate la venituri Budapesta și Varșovia. Unde se află fericiții angajați?Sursă

Din start trebuie spus că pe ultimul loc cu privire la nivelul de trai în Europa Centrală se găsește Budapesta, cu o pu­tere de cumpărare cu 30% mai mică decât în Bucureşti, arată o analiza GfK. Doar un oraș din România îi depășește la venituri pe vecinii noștri. 

Angajații dintr-un oraș al României au venituri mult mai mari faţă de salariile din Budapesta sau Varșovia. Salariatul românului are în medie 13.850 de euro pe an pentru cheltuială, suma fiind cu 86% peste media na­ţională şi cu 8% sub media Europei.

În comparație cu locuitorii din Praga aflăm din analiză că sunt puţin mai bogaţi decât locuitorii noștri, care, la rândul lor, îi depăşesc uşor pe cei din Varşovia, capitala Poloniei, cel mai dez­voltat stat din regiune, din punct de ve­de­re economic. Diferența este de circa 20 de euro pe lună.

Angajații din Bucureşti au depășit Budapesta sau Varșovia la venituri

În ceea ce priveşte nivelul de trai al locuitorilor din oraşele-capitală din Europa Centrală, pe ultimul loc este situată Budapesta, cu o pu­tere de cumpărare cu 30% mai mică decât în România. Iar orașul din România unde salariile sunt peste Budapesta și Varșovia este Bucureștiul.

Deşi cifrele clasează Capitala noastră foarte sus pe harta nivelului de trai, statistic, Bucureștiul stând la fel de bine ca alte mari oraşe europene, realitatea ar fi cu totul alta. Sistemul sanitar, educația şi termoficarea sunt învechite, demodate şi cu zeci de probleme! Pentru ca cel mai mare oraș al României să fie cu adevărat unul european este nevoie de deschideri de centre de R&D şi IT sau de magazine noi, de investiţii de stat în infrastructura de bază a urbei.

Bucureștiul este o enclavă la nivel naţional

De departe Bucureștiul este considerat o enclavă la nivel naţional. Asta înseamnă că puterea de cumpărare medie în Polonia, Ungaria şi Cehia o depășește pe cea din România, ca urmare a unor discrepanțe între bogaţi şi săraci pe plan local.

„La fel ca Franţa şi Polonia, România are un decalaj substanţial între bogaţi şi săraci. Bucurestenii au puterea de cum­pă­rare de pes­te trei ori mai mare în comparaţie cu locui­to­rii judeţului cel mai puţin bogat, Vaslui, unde venitul net disponibil repre­zintă aproxi­ma­tiv 56% din media naţională şi puţin sub 28% din media europeană“, arată analiza GfK, citată de Antena 3.

Bucureştiul este un magnet pentru investitori

Explicațiile pentru aceste discrepanțe sunt, de regulă, date de sediile centrale ale marilor investitori care aleg Capitala. În București îşi găsesc locul investiţiile cu cea mai mare valoare adăugată pentru economie. Tot aici se află laboratoarele de cercetare-dezvoltare, spre exemplu, un motiv în plus pentru salarii mai mari, informează Antena 3.