Orașul cu cea mai ieftină gigacalorie. Cum pot fi reduse costurile la încălzire
- Iulia Moraru
- 26 ianuarie 2023, 09:57
Explozia prețurilor la energie termică și gaze naturale i-a înspăimântat pe tot mai mulți români, însă statul a decis să intervină și să ofere subvenții.
Există însă un oraș pentru care statul plătește doar câteva zeci de lei subvenție, iar cu toate acestea, prețul pe gigacalorie este cel mai mic.
Oradea are cea mai ieftină gigacalorie
„La Oradea o gigacalorie costă 441 de lei, iar statul acoperă 15% din valoarea acesteia. Adică are 38 de lei subvenție și 373 de lei suportați de cetățean. Și tot acest oraș are cele mai mari șanse ca pe viitor să aibă cel mai mic preț la gigacalorie. Iar la polul opus se află Bacăul unde gigacaloria este de 1.133 lei, iar subvenția este de 83%. Adică cetățenii plătesc doar 191 de lei iar statul 942 de lei”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.
Potrivit acestuia, orașul din vestul țării are toate șansele ca prețurile cu încălzirea centralizată să fie mai mici decât cele pe gaz, pe energie electrică sau chiar peleți.
Acest lucru a fost posibil datorită faptului că autoritățile au decis să facă investiții masive în sistemul de termoficare al orașului, astfel că acesta a devenit cel mai modern din țară. Un alt succes al orașului este dat de numărul tot mai mare de oameni care aleg să se racordeze la sistemul centralizat, 75% dintre consumatori fiind racordați. Prin acest mod, costurile devin mai mici.
Conform analizelor, există orașe în România în care situație este destul de rea, deși subvenția de la stat este mai mare. Spre exemplu în Bacău, dacă s-ar elimina subvențiile, ar fi mai ieftin să te încălzești cu energie electrică decât cu sistemul de termoficare. Aici gigacaloria este de 1.133 lei, iar subvenția este de 83%.
„Prețul la energie, cel puțin se va dubla la fiecare din decadele următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal, dar mai ales va crea o adevărată problemă în ceea ce privește efectiv încălzirea locuințelor în anul 2050”, a mai spus expertul în energie.
Sistemul bazat pe subvenție nu va funcționa
Însă, deși pare că subvenția de la stat îi ajută fparte mult pe cetățeni, în realitatea nu este așa. Potrivit lui Dumitru Chisălniță, subvenția nu o dă primăria, ci vorbim, de fapt, despre taxe plătite în plus de ceilalți cetățeni. Mai mult, nu este un sistem de durată.
„Sistemul de subvenție este un sistem falimentar. El o să moară sigur mai rămâne de văzut când se va întâmpla acest lucru. Subvențiile infinite la energie înseamnă în fapt accentuarea sărăciei energetice. Și totuși asta facem, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță”, a mai spus expertul pentru ziare.com.