Orașul Bardonecchia, din regiunea italiană Piemonte, a fost îngropat în noroi după alunecarea de teren de duminică.
„Un vuiet foarte puternic, apoi panică”. La Bardonecchia, neașteptată și imprevizibilă, apocalipsa a sosit duminică seara în cadrul târgului organizat în sat, care înveselea vacanța de vară cu muzică și mâncare bună, scrie Ansa.
Frejus, pârâul care traversează orașul, a devenit un gigant încărcat cu noroi și pietre, un gigant născut dintr-o bombă cu apă într-un punct îndepărtat din munții Văii Susa Superioare la granița dintre Italia și Franța. Inundațiile puternice au măturat tot ce au găsit în cale.
Un oraș îngropat în noroi
„Am rămas blocați în stradă – povestesc doi tineri, Giorgio și Maria Cristina – în timp ce persoanele care urcau strigau că nu pot să coboare, iar persoanele care coborau ziceau să nu puteau să urce. Apoi, s-a dus vorba că mai sus spre munte era o trecere acceptabilă”.
Când Frejus a trecut de mal, amestecul de apă și noroi a ajuns să acopere indicatoarele rutiere și mașinile parcate; zeci de automobile au fost târâte spre vale, unele dincolo de granița teritoriului localității Bardonecchia.
Un bloc de apartamente a fost inundat, oaspeții unui hotel au fugit cât au putut de repede; pagube au fost raportate și la clădirea care găzduiește secția de poliție, care a rămas operativă.
Bilanțul este de aproximativ 120 de persoane strămutate, care apoi s-au întors acasă în timpul zilei. Mulți locuitori au rămas fără apă, electricitate și gaze. Cei cinci oaspeți ai hotelului avariat dați dispăruți au fost găsiți, toți sănătoși.
„Am avut multă teamă, pentru că se vorbea despre cinci persoane care erau de negăsit, relatează Marco Gabusi, consilier regional la Protecția Civilă. Mulțumită primarului Chiara Rossetti și coordonării cu operatorii noștri, am constatat că a fost o alarmă falsă”.
Ciudățeniile alunecării de teren
Experții îl numesc „flux de gunoaie” sau „debris flow”. Un eveniment care, potrivit lui Gabusi și primarului Chiara Rossetti, a fost anormal și imposibil de anticipat.
„Totul a provenit - explică experții unității de criză înființată la Centrul de Congrese - de la o furtună concentrată pe o mică porțiune de munte. Imaginați-vă că stația Rochemolles, de celălalt versant, a înregistrat doar trei milimetri de ploaie și că la Bardonecchia nici măcar nu a plouat”.
Masele de noroi și apă s-au rostogolit până la Frejus; o parte din material a fost reținută de dispozitive de tip zăgaz, dar restul a fost luat la vale de torent. Scena care se prezenta luni dimineață la Bardonecchia, de-a lungul râului Frejus, era suprarealistă: albia era cu cinci sau șase metri mai înaltă; unul dintre poduri nu mai era vizibil din cauza masei de noroi care îl ascundea.
Pe lângă operatorii de la Protecția Civilă, pompieri, polițiști, carabinieri și chiar agenți de la Jandarmeria franceză - granița este la o aruncătură de băț -, peste două sute de oameni s-au pus pe treabă să facă curățenie și să dea o mână de ajutor.
„Suntem aici să ajutăm și suntem bucuroși să o facem”, spune un turist de la camping. „Protecția Civilă a venit să întrebe dacă sunt voluntari dispuși să dea cu lopata. Din camping ne-am alăturat cel puțin 20 de persoane și am adus aici lopețile noastre din camping, care sunt folosite pentru zăpadă. Este foarte obositor, dar dacă putem da o mână de ajutor, o facem cu plăcere”, a afirmat turistul.
Chiar dacă masa de turiști și de curioși nu a simplificat lucrurile, în timp ce la câteva străzi distanță „plimbarea” printre baruri și magazine a continuat, ca de obicei, în ciuda alunecării de teren.
„Mașina de salvare a funcționat”, comentează Gabusi. Președintele Regiunii Piemonte, Alberto Cirio, a semnat cererea de stare de urgență. „Guvernul va sprijini toate eforturile împotriva pagubelor”, a asigurat vicepremierul Antonio Tajani.
(Traducerea: Oana Avram, RADOR)