Opțiunile Guvernului pentru rezolvarea crizei din Educație. Compromisul la care poate ajunge coaliția de guvernare

Opțiunile Guvernului pentru rezolvarea crizei din Educație. Compromisul la care poate ajunge coaliția de guvernare Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Majorarea salariilor din Educație cu 25% va obliga Guvernul să se împrumute pentru a face rost de bani la buget. Estimarea îi aparține consultantului fiscal Dan Schwartz. Acesta crede că Executivul nu are altă soluție în condițiile în care tocmai a decis să reducă cheltuielile bugetare cu 10%. În opinia sa, bugetul central, așa cum a fost construit, la începutul anului, nu poate susține toate creșterile salariale revendicate de diferitele categorii bugetare.

Consultantul fiscal Dan Schwartz a făcut o serie de comentarii despre opțiunile pe care le are Guvernul în acest moment, în contextul grevei profesorilor. În opinia sa, o majorare salarială de 25%, pentru cadrele didactice, nu poate fi susținută decât cu împrumuturi externe. Dan Schwartz este de părere că o majorare salarială cu 25% a veniturilor din Educație va duce la noi împrumuturi externe. El nu crede că România are altă opțiune, având în vedere cum se prezintă situația la nivelul Ministerului Finanțelor Publice.

„Recent, printr-o OUG, s-a decis scăderea cheltuielilor bugetare cu 10%. Dacă pentru a echilibra cât de cât bugetul avem nevoie de o scădere cu 10% a cheltuielilor bugetare, cum putem include în această scădere o creștere de 25% a salariilor profesorilor? Nu uitați că mai sunt și alții care așteaptă rândul la măriri de salarii, nu doar profesorii solicită salarii mai mari. Urmează medicii, chiar sectorul public, am văzut că administrația publică vrea să intre în grevă. Urmează probabil zonele industriale. Categoric susținerea bugetară nu există”, a declarat consultantul fiscal Dan Schwartz.

În opinia sa, singura soluție, într-o astfel de situație, este ca România să se împrumute pentru a acoperi aceste creșteri salariale cerute de profesorii aflați în grevă. Dan Schwartz nu înțelege cum un guvern a introdus în legea bugetului o serie de cheltuieli despre care acum susține că sunt „nenecesare” și dorește să le reducă. Este evident, crede el, că sumele alocate pentru cheltuieli au fost supradimensionate, de unde și toate problemele din această perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă totuși se ajunge la ideea că este necesară și absolut necesară pentru bunul mers al României această creștere salarială de 25%, România nu are altă soluție decât să se împrumute. A tăia din altă parte ne duce în aceeași zonă despre care vorbeam înainte, reducerea cheltuielilor bugetare cu 10% prin eliminarea cheltuielilor nenecesare. Formularea asta mi s-a părut interesantă, pentru că cum poți tu să spui că într-un buget pe care l-ai aprobat există cheltuieli nenecesare. Nu poți să faci așa ceva. Sunt cheltuieli supradimensionate, dacă sunt necesare sau nu, nu sunt în măsură să mă pronunț”, a mai spus consultantul.

Guvernul trebuia să opereze reduceri bugetare înainte de grevă

Dan Schwartz este de părere că Guvernul trebuia să reducă din cheltuieli cu mult mai înainte de greva profesorilor. El a arătat că, în trecutul apropiat, politicienii au vorbit despre reducerea cheltuielilor, suspendarea angajărilor la stat și chiar despre înghețarea salariilor. Nici una dintre aceste măsuri nu a fost introdusă în practică din motive de interese politice.

„Reducerea cheltuielilor se poate face, dar trebuia făcută anterior. S-a vorbit despre reducerea cheltuielilor și stoparea angajărilor în sectorul public. Chiar s-a vorbit despre înghețarea salariilor. S-a vorbit despre reducerea angajărilor acum aproape în mijlocul anului, dar de la 1 ianuarie și până prin martie s-au făcut angajări într-o veselie în sectorul public și se fac probabil și astăzi. Iar după ce te duci în sus cu angajările, e foarte ușor să spui că vrei să le reduci. Pentru că nu faci altceva decât să le mai reduci un pic din ceea ce ai angajat nenecesar. Arată interese politice”, a mai spus Dan Schwartz.

Ce opțiuni are guvernul pentru a crește salariile

Consultantul a atras atenția că sectorul bugetar, foarte important din punct de vedere politic, include un număr de angajați mai mare decât cel de la privați. Iar politicienii nu își permit să reducă numărul deoarece acești angajați au familii care votează. Dan Schwartz crede că un compromis legat de salarii se poate face reducând cheltuielile din anumite zone, prin împrumuturi ori prin creșteri de taxe și impozite.

„Sectorul bugetar este extrem de important politic. Include personal într-un număr mai mare decât cel din sectorul privat. Acești oameni care lucrează în sectorul public au familiile lor, ei vor fi la anul votanți. În ciuda negocierilor care par foarte dure acum, e posibil să vedem că se va ajunge la un compromis. Compromisul va însemna o creștere de costuri bugetare care nu se poate rezolva decât fie prin împrumuturi, fie prin reduceri în alte zone, fie prin creșterea taxelor”, a spus Dan Schwartz, conform Digi 24.