Opt tineri români vor lansa Rexus, o rachetă unică în lume

Opt tineri români vor lansa Rexus, o rachetă unică în lume

Opt tineri cercetători români, constituiţi în grupul 'LOW Gravity Team', se află în localitatea suedeză Kiruna, unde pregătesc lansarea cu racheta europeană Rexus 16 a unei tehnologii revoluţionare create de aceştia ce permite, în premieră mondială, topirea şi lipirea aliajelor de titaniu cu aluminiu în condiţii de miligravitaţie pentru realizarea sudurii în spaţiu.

Acest lucru ar permite realizarea sudurii în spaţiu cu acest tip de materiale, ceea ce ar conduce la efectuarea de reparaţii care nu s-au mai realizat până acum în condiţii de imponderabilitate.

Proiectul, ce s-a constituit într-o reuşită deplină în condiţiile experimentării sale în laborator, este realizat după ce echipa cercetătorilor români fusese distinsă cu premiul 'Hans von Muldau Team Award for the Best Team Project' la Congresul Internaţional al Astronauticii de la Beijing şi câştigase concursul organizat de E.S.A. European Space Agency.

'Suntem la Centrul Aerospaţial Esrange, la 40 km nord de ultimul oraş din nordul Suediei, Kiruna. Aici e zăpadă şi frig, dar suntem încălziţi de gândul că va reuşi experimentul nostru. Ne-am luat cu noi în gând toată România, dar şi opt bagaje uriaşe pline cu ustensile şi materiale ce ne-ar putea fi de folos. Visul nostru este deja lansat în cosmos. Acum aşteptăm emoţionaţi şi reuşita experimentului', spune într-un mesaj către AGERPRES băcăuanca Laura Manoliu, studentă la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă Laura Manoliu, în grupul de tineri cercetători români se află şi Ion Ciobanu, absolvent al Colegiului Naţional 'Ferdinand' din Bacău, în prezent doctorand la Toyohashi University, Japonia, colega sa de facultate Sorina Lupu, doctorandul Dan Dragomir - Facultatea de Automatică şi Calculatoare Bucureşti, masterandul Claudiu Cherciu de la aceeaşi instituţie de învăţământ superior şi studenţii Camil Mureşan, Facultatea de Aeronautică Bucureşti, Claudia Chiţu şi Cristi Soare de la Facultatea Automatică şi Calculatoare Bucureşti.

Cu experimentul ce va fi lansat în cosmos, la finalul lunii mai, cei opt tineri români recidivează în ceea ce priveşte înregistrarea unei performanţe importante în elita mondială a astronauticii. Lucrând în acelaşi grup cercetare în domeniul tehnicii, cei opt tineri au cucerit anul trecut laurii la concursul internaţional 'NASA Luna Competition' organizat de 'Kennedy Space Center' din statul american Florida, construind un robot autonom care poate excava eficient, într-un interval de timp dat, mostre de sol lunar.