Cauzele stresului sunt multiple, de la teama eventualei pierderi a locului de muncă, conflictele interpersonale, competiţia continuă, ambiţiile, până la decesul unei persoane apropiate, problemele zilnice sau lipsa spaţiului vital.
În condiţii de stres, organismul secretă cortizon şi adrenalină, hormoni despre care specialiştii spun că, în trecut, erau activaţi doar în caz de pericol. Acum însă, din cauza stresului cotidian, aceştia sunt într-o continuă alertă. Un nivel ridicat al adrenalinei creşte tensiunea arterială şi pune în pericol viaţa individului.
Pentru a trece mai uşor peste stresul de zi cu zi, ţine cont de următoarele sfaturi: 1. Redu ţigările. Multe persoane au tendinţa de a fuma mult în condiţii de stres, crezând că nicotina are capacitatea de a le calma nervii. Nu este deloc adevărat. Tutunul nu face decât să înrăutăţească lucrurile pe termen lung.
2. Nu bea multă cafea. Studiile au arătat că un consum mare de cafea sau de băuturi energizante duce la creşterea tensiunii, provocând palpitaţii.
3. Fă zilnic exerciţii fizice. Gimnastica în sală, acasă sau orice formă de mişcare în aer liber scade nivelul adrenalinei şi destresează. Cei mai mulţi oameni au tendinţa de a-şi rezolva probleme stând la birou, prin telefon sau prin email, uitând că unul dintre cei mai buni anti-depresivi este sportul.
4. Dormi suficient. Grija zilei de mâine provoacă insomnii, ceea ce poate creşte nivelul de stres. Pentru un somn liniştit, aerisiţi camera şi păstraţi temperatura în jurul valorii de 18 grade Celsius. 5. Respiră liniştit. Tehnicile de respiraţie reduc hiperventilaţia, unul dintre simptomele majore ale anxietăţii. Ţine-ţi respiraţia pentru zece secunde, după care eliberează uşor aerul acumulat, numărând până la trei. Repetă procedeul timp de un minut, iar presiunea în vasele de sânge va scădea simţitor, făcându-te să te simţi mai bine.
6. Distrage-ţi atenţia de la propriile probleme. Când eşti stresat, nu te poţi gândi la nimic altceva decât la propriile probleme. În astfel de situaţii, se recomandă să găseşti orice mijloc pentru a-ţi abate atenţia de la griji. Un exemplu în acest sens, foarte recomandat de psihologi, este să încerci să numeri descrescător de la 1.000, din trei în trei sau din şapte în şapte. Are efect garantat. 7. Calmează-te. Evită certurile sau polemicile prelungite, pentru că îţi ridică tensiunea. 8. Discută despre ce te preocupă. Să povesteşti celor apropiaţi despre problemele care te frământă este o adevărată uşurare. Este foarte posibil ca ei să nu te poată ajuta, însă, simplul fapt că te ascultă înseamnă foarte mult. În plus, fereşte-te de oamenii care te invidiază sau care încearcă să îţi facă rău.