Bucătarii au dezvăluit care sunt cele mai gustoase alimente pe care le poți pune la murat. Ei au declarat că nu doar gogonelele și castraveții sunt o gustare pe cinste, ci și căpșunile murate sau altele.
Sezonul de iarnă se apropie, iar gospodinele încep să pună la murat. Bucătarii îți recomandă să renunți la clasicii castraveți murați sau gogonele și să îndrăznești.
Căpșunile
Și căpșunile pot fi puse la murat. Amestecă într-o cratiță apă cu oțet balsamic alb, sare și zahăr (de ex: ~150ml apă cu 350ml oțet, 2 lingurițe de sare, 4 lingurițe de zahăr, dar variază în funcție de gusturi) și lasă-le pe foc până se dizolvă sarea și zahărul, nu este nevoie să le fiebi. Toarnă lichidul peste căpșuni și păstrează-le de la 4-5 zile, la aproximativ o lună. Ele vor face diferența în salate, în sandvișuri sau chiar în băuturi efervescente.
Avocado
Puține persoane fac avocado murat, dar acesta este foarte sănătos. Deși nu poți face clasicul guacamole, avocado murat poate fi folosit ca topping pentru tacos, în salate sau chiar în supe.
Pepenele roșu/galben
Pepenele murat este un clasic în Rusia, Ucraina sau Georgia. Poți adăuga usturoi, dafin și mărar în saramură, pentru ca pepenele să aibă un gust sărat. Acesta merge pus în salate, lângă o friptură sau în sandwich-uri.
Sfecla
Sfecla murată este la mare căutare și se prepară foarte ușor.
Cum să alegi sfecla potrivită:
Alege sfecla fermă și netedă. Dacă sfecla este moale, înseamnă că nu este proaspătă. Optează pentru sfecla mai mică – aceasta este, de obicei, mai dulce. Dacă rădăcina sfeclei are perișori, atunci aceasta este veche.
Sparanghel
Deliciosul sparanghel de primăvară poate fi utilizat în salate, risotto sau simplu, la grătar, cu puțină sare de mare și stropit cu zeamă de lămâie. Nu uita să adaugi sare și oțet.
Mango
Aceste murături dulci sunt o gustare delicioasă, mai ales în sandvișuri sau curry. Mango-ul murat nu este foarte cunoscut în România, dar nu strică să încerci.
Usturoi
Usturoiul murat poate să înlocuiască mujdeiul și este o garnitură ideală.
Cum îl poți folosi:
Ca aperitiv, servit alături de alte alimente precum măsline, murături, brânză etc. Întreg sau feliat, în salate Tocat, amestecat cu ulei de măsline și mâncat alături de legume sau carne la grătar Tocat și adăugat la o vinegretă Făcut piure și amestecat cu unt, pentru o pastă care abia așteaptă să fie întinsă pe pâine prăjită Făcut piure și amestecat în hummus sau alte creme
Lămâi
Lămâile murate sunt foarte cunoscute în bucătăria marocană. Ele se țin în sare și suc de lămâie timp de câteva săptămâni. Odată conservate, pulpa lămâii, coaja cât și zeama de lămâie îți vor schimba gustul mâncării în bine, potrivit kitchenshop.ro.