Opt ani fără „cel mai frumos din orașul acesta”

Opt ani fără „cel mai frumos din orașul acesta”

Florian Pittiș ne-a părăsit în august 2007. Au trecut opt ani de când Moțu nu ne mai bucură cu timbrul său vocal, inconfundabil

A fost „cel mai frumos din oraşul acesta”. Florian Pittiș - un artist total, actor, muzician, traducător, regizor, realizator de emisiuni radiofonice, un om cu o cultură impresionantă. A format generații de suflete frumoase.

A plecat într-o zi de august, pe 5, acum opt ani. Suferea, dar și-a dus durerea cu demnitate. Dispariția sa a fost un șoc pentru cei care îl admirau, îl iubeau, îi iubeau muzica, îi iubeau felul minunat în care ştia să comunice cu oamenii, să transmită frumosul, demnitatea, calitatea, valorile.

Sunt tânăr, Doamnă, tânăr, de-aceea nu te cred,/ oricât mi-ai spune, timpul nu-și ascute gheara (Mircea Dinescu)

Ne puteți urmări și pe Google News

La radio, acolo unde îşi făcuse „cuib” în ultimii ani, era foarte activ. Era foarte mândru de ceea ce crease, de faptul că o luase cu mult înaintea timpului. Se transmitea prin intermediul Internetului. Totul era ca şi când ar fi stat cu toţii la o masă, la o cafea. Era foarte prietenos şi mulţi tineri au învăţat meseria de la el.

FOTO: Cânta, recita, făcea un spectacol total pe scena pe care o domina

Toată lumea l-a iubit pe Florian Pittiș. I se spunea Moțu. Moțu Pittiș. A venit pe lume la 4 octombrie 1943, în Bucureşti. Porecla de „Moţu” a primit- o de la bunica din partea tatălui, pentru că era cel mai alintat nepot. Povestea cu bucurie despre asta.

Actor iubit

A avut zeci de roluri în teatru, era frumos şi talentat, iubit de public. „În filme a avut roluri sporadice, după cum au spus criticii de film, dar au fost roluri importante și imposibil de uitat, în compania celor mai cunoscuţi actori români ai momentului. «Gioconda fără surâs» este filmul în care a debutat în 1967 actorul Florian Pittiş”, se arată pe site-ul Teatrului Bulandra.

Muzica, pasiunea sa

A fost pasionat de rock, a popularizat folk-ul. Florian Pittiș a tradus în limba română cântecele lui Bob Dylan: „Death is Not the End” (Sfârșitul nu-i aici), „Mr. Tambourine Man” şi altele. Era uimit de Bob Dylan. Generaţii de români au crescut ascultând vocea din spatele istoriilor de la Teleenciclopedie.

Florian Pittiş a fost un mare artist, un mare microbist (iubea echipa Rapid), a fost mason. A fost unul dintre cei care au „inventat” Cenaclul Flacăra, formația „ Pasărea Colibri”.

Dincolo de toate a fost „cel mai frumos din oraşul acesta”. Şi cel mai „tânăr, doamnă, tânăr”.